Hlavní obsah

Pravý sektor chystá úderný prapor pro východ Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Vůdce ukrajinských pravicových radikálů Dmytro Jaroš, který stojí v čele Pravého sektoru, organizuje na východě Ukrajiny speciální prapor Donbas. Ten má dbát na veřejný pořádek a čelit aktivitám proruských separatistů, oznámil Jaroš na tiskové konferenci v Dněpropetrovsku. Oddíl má mít kolem 800 mužů.

Foto: Profimedia.cz

Aktivista Pravého sektoru na snímku z 15. dubna z Kyjeva

Článek

Získávání dobrovolníků pro nově vytvářenou údernou jednotku se podle šéfa Pravého sektoru děje se souhlasem ukrajinského ministerstva vnitra a tajné služby SBU. „Chceme bezpečnostním složkám pomáhat. Se žádostmi udělat na východě pořádek se na nás obrací stále víc lidí,” řekl Jaroš.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce Pravého sektoru Dmytro Jaroš

Podle ukrajinských médií se má „prapor Donbas” stát součástí dobrovolnické jednotky zvané Dněpr, jejíž vytvoření počátkem dubna oznámil ministr vnitra Arsen Avakov.

Ministerstvo do ní zařazuje mladé muže ve věku do 45 let, kteří prošli základní vojenskou službou. Dněpr má být podle Avakova „odpovědí diverzantům, neoznačeným ozbrojencům a jiným banditům, jejichž úkolem je ohrožovat celistvost Ukrajiny”.

V Slavjansku dopadli člena Pravého sektoru 

Proruští separatisté ve Slavjansku už ve středu dopadli jednoho z členů Pravého sektoru Dmytra Tomarevského. Ten se přiznal, že měl v oblasti monitorovat postup separatistů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Proruská milice doprovází zadrženého bojovníka Pravého sektoru Dmytra Tomarevského v Slavjansku.

Vznik speciálního praporu Donbas je v rozporu s dohodou mezi USA, EU, Ruskem a Ukrajinou, kde se Ukrajina zavázala k odzbrojení pravicových radikálů. Poskytuje také dobrou záminku proruským separatistům na východě země, aby nesložili zbraně a neopustili okupované budovy, jak se dojednalo v Ženevě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská armáda demonstruje sílu u ukrajinských hranic Video: Reuters

Aktivity Pravého sektoru na východě země označují prorusky orientované organizace za jeden z důvodů své nespokojenosti s kyjevskou vládou. Mnozí vůdci proruských radikálů se s odvoláním na hrozbu pravicového extremismu obracejí do Moskvy s žádostí o pomoc.

Rusko verbovalo na Ukrajině agenty

Kolem 30 procent příslušníků ukrajinské tajné služby SBU se v posledních čtyřech letech stalo agenty Ruska. Ukrajinské televizi Espreso to řekl analytik Mykola Sunhurovskyj z kyjevského Razumkovova střediska pro hospodářský a politický výzkum. Příslušníky ukrajinské tajné služby podle něj zverbovala buď ruská vojenská rozvědka GRU, nebo kontrarozvědka FSB.

"Verbovali je, zastrašovali, vydírali. Dělali to profesionálně," řekl Sunhurovskyj ukrajinské televizi. "Třicet procent personálu SBU získali pro spolupráci, o situaci v jiných policejních a armádních strukturách informace nemám," dodal.

Podle zpráv ukrajinských bezpečnostních orgánů ruští agenti v současnosti operují na východě Ukrajiny v pohraničních regionech a koordinují akce separatistů při násilných útocích proti správním objektům a zbrojním skladům. Moskva aktivitu ruských tajných služeb v ukrajinském pohraničí důrazně popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám