Hlavní obsah

Ukrajinské síly slaví první úspěch, proruští ozbrojenci opouštějí pozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Protiteroristická operace ukrajinských sil na severu Doněcké oblasti přinesla v úterý první úspěch, uvedl místní zpravodajský web OstroV. Ozbrojená skupina, která držela od víkendu policejní stanici v Kramatorsku, ji opustila.

Foto: Maxim Dondyuk, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na obrněnci 70 km od Slavjansku

Článek

„V Kramatorsku sami opustili budovu (policejní stanice),“ uvedl pro OstroV tiskový mluvčí Hlavní správy ukrajinského ministerstva vnitra v Doněcké oblasti Ihor Demyn. Neřekl ale nic o tom, kam skupina ozbrojenců odešla.

Ráno do Kramatorsku dojely po málo používané cestě tři ukrajinské obrněné transportéry. Vojáci vyzvali místní obyvatele, aby nevycházeli ven, protože začala speciální operace. [celá zpráva]

Demyn současně potvrdil, že separatisté drží policejní stanici v městečku Horlivka, kterou obsadili v pondělí, a radnici ve Slavjansku.

Foto: Maxim Dondyuk, ČTK/AP

Útok na policejní stanici v Kramatorsku, muži v uniformách mají ruské zbraně.

Obrněné transportéry se objevily i v blízkosti Slavjansku, zatím nejsou žádné informace o tom, že by se vládní síly pokusily proniknout do města. Ráno se objevily informace o potyčkách, ale nic zatím nenasvědčuje zásahu ve městě.

Ve Slavjansku je podle pondělních informací možná až 600 ozbrojenců podporujících proruské separatisty. Nedělní zásah, při kterém byly zlikvidovány dvě barikády na přístupových cestách k městu, si vyžádal několik mrtvých. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amatérské video zachycuje mrtvé po střelbě u SlavjanskuVideo: Reuters

Podle prezidenta Oleksandra Turčynova bude protiteroristická operace probíhat po etapách.

Ultranacionalisté žádají rozdání zbraní lidu

Předseda ultranacionalistické ukrajinské strany Svoboda Oleh Ťahnybok požaduje, aby se uskutečnila další fáze mobilizace, a chce také svolat uzavřené parlamentní jednání za účasti představitelů silových ministerstev: „Potřebujeme si vyjasnit situaci i to, jak bude protiteroristická operace probíhat.“

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Ťahnybok je přesvědčený, že k sabotážím ve východních oblastech Ukrajiny, jak nazývá obsazení radnic a policejních stanic, nemohlo dojít bez účasti orgánů místní správy. Separatistům ve Slavjansku například vyjádřila podporu místní starostka.

BEZ KOMENTÁŘE: Starostka Nelja Štěpová mluví k obyvatelům Slavjanska

Ťahnybok se také pustil do prezidenta za to, že odmítl rozdat lidem zbraně: „Proč nám nedají možnost vyzbrojit nenásilný národ, který se potřebuje bránit, když vláda není schopna zajistit obranu?”

Prezident Turčynov to odmítl s tím, že by to vedlo k občanské válce, protože zbraně by získali i separatisté.

Ťanhybok také požaduje zákaz komunistické strany a proruské Strany regionů bývalého prezidenta Viktora Janukovyče i trestní stíhání některých jejích představitelů kvůli podpoře separatismu. Právě vstup ultranacionalistické Svobody do ukrajinské vlády zvýšil obavy z perzekucí mezi ruskojazyčným obyvatelstvem na východě země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám