Hlavní obsah

Biden telefonoval Ficovi, tématem byly dodávky plynu na Ukrajinu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zabezpečení takzvaného reverzního toku plynu na Ukrajinu bylo mimo jiné tématem středečního telefonického rozhovoru mezi americkým viceprezidentem Joe Bidenem a slovenským premiérem Robertem Ficem. Slovensko totiž dokáže technicky zajistit opačný tok plynu z Evropy na Ukrajinu, čímž by se snížila závislost Ukrajiny na dodávkách této suroviny z Ruska.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Americký viceprezident Joe Biden

Článek

Biden poděkoval Ficovi, že Slovensko se sousední Ukrajinou spolupracuje na možnosti rozšíření jejích energetických zdrojů. „V otázce reverzního toku plynu na Ukrajinu premiér Fico potvrdil, že Slovenská republika je připravena uskutečnit všechny příslušné kroky za předpokladu, že ukrajinská strana splní své finanční závazky a dodrží smlouvy zajišťující dodávky zemního plynu z Ruské federace na Slovensko," uvedl tiskový odbor slovenského úřadu vlády.

Oba politici vyjádřili zneklidnění nad pokračujícím porušováním ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti ze strany Ruska. Shodli se, že Kyjev potřebuje všechnu dostupnou pomoc pro zvládnutí současné krize.

Minulý týden zvýšil Gazprom cenu plynu pro Ukrajinu o 80 procent na 485 dolarů za tisíc metrů krychlových. Kyjev to považuje za politický nátlak. Tuto částku země nedokáže platit. Dovoz z Ruska přitom pokrývá až 50 procent ukrajinské spotřeby plynu.

Potřebují levný plyn

Kyjev proto jedná s evropskými sousedy o možnosti dovážet plyn ze Západu. Jednou z možností je zmíněný reverzní tok ze Slovenska, které je v tomto směru klíčovou zemí. Reverzní tok plynu by pro Ukrajinu znamenal, že cena by byla o 150 dolarů nižší než cena za plyn z Ruska.

O této možnosti bude ve čtvrtek v Kyjevě jednat slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. „Jsme připraveni jednat a poskytnout naše kapacity, jen to musí mít nějaká pravidla. Nemůže to být na úkor našich mezinárodních závazků. Jsem přesvědčen, že se dohodneme,“ uvedl Lajčák po středečním zasedání slovenské vlády.

Gazprom minulý týden zpochybnil zákonnost plánů na zpětné dodávky plynu. Upozornil, že i v tomto případě by se jednalo o ruský plyn.

Reklama

Výběr článků

Načítám