Hlavní obsah

Ukrajina dala separatistům ultimátum 48 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Proruští vzbouřenci, kteří na východě Ukrajiny horují za samostatnost na Kyjevu, přičemž okupují budovy úřadů, mají 48 hodin na to, vzdát se. Pokud to nepůjde klidnou cestou, bude použita síla, varovala ve středu ukrajinská vláda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští aktivisté vtrhli v Charkově do sídla televize, v Doněcku drží stále pod kontrolou administrativní budovu Video: Reuters

 
Článek

„Jsou dvě možnosti – politicky a vyjednáváním, nebo silou,“ prohlásil ministr vnitra Arsen Avakov. „Těm, kteří chtějí dialog, nabízíme rozhovory a politické řešení. Menšina, která usiluje o konflikt, se dočká rázné odpovědi ukrajinských úřadů,“ doplnil.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov

Autonomii požadují separatisté v Doněcku, Charkově i Luhansku, kde nadále okupují centrálu bezpečnostní služby SBU. Téměř všechny rukojmí už ale propustili. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Oblasti pro vytvoření Jihovýchodní federativní republiky

Ukrajinské vedení po nedávném odtržení Krymu zneklidňuje přetrvávající přítomnost ruských vojáků u hranic. Údajně se tam nachází až 80 tisíc vojáků. Moskva tvrdí, že na hraničním pomezí pořádá armádní cvičení, a odráží podezření, že by mohla podniknout invazi.

„Spojené státy a Ukrajina nemají žádný důvod k obavám,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí s tím, že armáda neprovádí nic neobvyklého a neplánovaného.

Z ruského parlamentu ale současně v úterý zaznělo, že by Moskva mohla použít sílu kdykoli. [celá zpráva]

Agenti USA o rozmístění vědí, ale Kyjevu to neříkají

Podle serveru The Daily Beast mají americké zpravodajské služby k dispozici podrobné informace o rozmístění ruských jednotek, ale nesdílejí je s Kyjevem. Důvodem je propojení Ukrajiny s Ruskem ještě v nedávných týdnech, tudíž obavy, že by se informace mohly k Rusům dostat.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Zpravodajci měli přitom odhalit množství náznaků chystající se invaze na východ Ukrajiny, například vybudované zásobovací trasy. V rámci ruských jednotek u hranic zaznamenali rovněž přítomnost polních nemocnic a mobilních zdravotnických jednotek. Přitom zcela na začátku, když Moskva v únoru oznámila, že u hranic zahajuje vojenské cvičení, žádná podobná zařízení v oblasti přítomna nebyla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám