Hlavní obsah

Rusové zadrželi Ukrajince, plánovali prý v Rusku teroristické útoky

Moskva
Aktualizováno

V Rusku zatkli 25 Ukrajinců, kteří jsou podezřelí ze špionáže a z plánování teroristických útoků v Rusku podle instrukcí ukrajinské tajné služby. Jsou mezi nimi tři členové Pravého sektoru, uvedla televize NTV, která o případu informovala ve čtvrtek. Popírá to jak ukrajinská tajná služba, tak Pravý sektor.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Zásah příslušníků FSB (ilustrační foto).

Článek

Televize s odvoláním na ruskou tajnou službu uvedla, že Ukrajinci připravovali teroristické útoky v sedmi ruských oblastech – v Rostovské, Volgogradské, Tverské, Orelské a v Belgorodské a dále v Kalmycké republice a v Tatarstánu. Útoky měli spáchat mezi 14. a 16. březnem.

“Všech 25 zadržených včetně tří aktivistů Pravého sektoru už potvrdilo, že dostali instrukce od ukrajinské tajné služby SBU, uvedla NTV.

Podle televize měli za úkol fotografovat místa dislokace vojenské techniky a jednotek ozbrojených sil Ruské federace a sledovat jejich přesuny v pohraničních oblastech. Měli také navázat kontakty s ruskými radikály.

Ruská kontrarozvědka FSB podle agentury RIA Novosti zatčení 25 podezřelých Ukrajinců oficiálně potvrdila.

"Nesmysly nekomentujeme," zareagovala SBU podle webu Ukrajinska pravda.

Pravý sektor popřel, že by v Rusku byli zadrženi jeho příslušníci. Jeho tiskový mluvčí Arťom Skoropadskij uvedl pro Ukrajinskou pravdu, že jde o monstrózní lež: „Je to naprostý nesmysl a lež kremelské propagandy proti Pravému sektoru a proti nezávislé Ukrajině. Neměli bychom být překvapeni, jestliže příště ruské bezpečnostní služby řeknou, že tam byli členové Pravého sektoru s jadernými hlavicemi, kteří přiletěli do Ruska v patnácti vrtulnících.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám