Hlavní obsah

Anektovaný Krym navštívil Medvěděv s půlkou ruské vlády

Simferopol/Moskva
Aktualizováno

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv přiletěl v pondělí do krymského Simferopolu s polovinou všech svých ministrů včetně osmi vicepremiérů. Jednat budou o ekonomickém rozvoji poloostrova.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv (vpravo) na návštěvě simferopolské dětské nemocnice

Článek

„Jsme v Simferopolu. Vláda tu posoudí rozvoj Krymu,” uvedl na svém twitterovém účtu předseda ruské vlády.

V Simferopolu bude kabinet zasedat. Podle agentury ITAR-TASS je na Krymu i náměstek předsedy vlády odpovědného za zbrojní výrobu Dmitrij Rogozin.

Dosud nejvyšším ruským představitelem, který anektovaný Krym navštívil, byl ministr obrany Sergej Šojgu.

Krym má hospodařit samostatně

Rusko chce podle ITAR-TASS na Krymu zřídit autonomní ekonomickou zónu, aby se poloostrov nestal pouhým příjemcem dotací z centra, ale samostatnou hospodářskou jednotkou. Počítá se s daňovým zvýhodněním, které má přilákat ruské i zahraniční investory, zlepšit se má i letecké spojení s ruskou pevninou.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv (druhý zprava) na návštěvě dětské nemocnic v Simferopolu

Medvěděv už minulý týden uložil šéfům jednotlivých rezortů řadu konkrétních úkolů souvisejících s integrací obsazeného poloostrova do systému ruské státní správy.

Už v červnu se podle Medveděva zvýší platy státních zaměstnanců na Krymu na ruský celostátní průměr. Obdobně chce Moskva pomoci i krymským důchodcům, rozdíl v nákladech na platy a sociální dávky vyrovná speciální dotace z ruské rozpočtové rezervy. Se zvýšením výdělků mohou počítat i ruští vojáci a policisté, kteří slouží na Krymu.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv se podepisuje studentkám střední školy v Simferopolu.

Izolovaný Krym

Podle zpráv ukrajinských médií je ale zatím situace na Krymu neutěšená. Města se potýkají s výpadky elektřiny, protože dodávky energie z ukrajinské pevniny slábnou. Naděje důchodců na dvojnásobně vyšší penze se zatím nenaplnily, důchody jsou jen v nezměněné výši vypláceny v rublech. Bankomaty jsou prý prázdné, před obchody se tvoří dlouhé fronty.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv při zasedání vlády na Krymu

Problémem je těsné propojení Krymu se zbytkem Ukrajiny, od které ho odděluje Perekopská šíje. Tudy vedou i elektrické sítě a produktovody. Pozemní spojení s Ruskem nemá, most přes Kerčskou úžinu se bude teprve stavět. Zatím spojení obstarávají jen letadla a trajekt. [celá zpráva]

Trajektové spojení ale bude třikrát četnější. Plánuje se i výstavba vodovodu z Ruska, protože Krym trpí suchem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám