Hlavní obsah

Polský lékař sloužil nepřetržitě 175 hodin

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Neurolog z okresní nemocnice v Nowem Saczu strávil ve službě rekordních 175 hodin. Více než sedm dní a nocí přijímal pacienty v ordinaci nebo měl noční službu. Vyšlo to najevo, když Polská inspekce práce (PIP) provedla kontrolu více než tří set nemocnic a zdravotních středisek na základě stížnosti lékařů na extrémní vytížení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Pracovní doba polských lékařů činní 48 hodin týdně, ale mnozí z nich jsou v práci 96 hodin i více, protože chronicky chybí lékaři. Předchůdce současného rekordmana byl nepřetržitě na pohotovosti 120 hodin, čili pět dní,“ uvádí zpráva PIP. Podle zákona by přitom polský lékař mohl ročně odpracovat jen 416 hodin přesčasů. Běžný je ale dvojnásobek a rekordman odsloužil navíc 1248 hodin, čili 156 pracovních dnů.

Mnozí lékaři ale na dlouhé služby doplatili, uvádí se ve zprávě.: „Potom, co další lékař v jedné z varšavských nemocnic byl v kuse ve službě na pohotovosti 48 hodin, protože ho neměl kdo vystřídat, dostal infarkt a jeho stav je kritický. Mnoho dalších bylo zase tak vyčerpaných, že usínali ve službě a pacienti s nimi museli třást, aby je vzbudili a oni ukončili vyšetření.”

Důvodem je nedostatek lékařů

„Hlavní příčinou tohoto stavu je to, že Polsko má v EU nejnižší počet lékařů v přepočtu na obyvatele. Zatímco v EU připadá v průměru na tisíc lidí 3,5 lékaře, tak v Polsku je to jen 2,2,“ uvádí inspektorát práce. Podle něj to ohrožuje nejen lékaře, ale také pacienty.

Polští lékaři, kteří obor v zemi vystudují, často odjíždějí pracovat do jiných evropských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám