Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách zachraňoval vrtulník dva české horolezce

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva čeští horolezci se v neděli dostali do nesnází na severní stěně Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Jak v pondělí informovala webová stránka Horské záchranné služby, jeden z horolezců spadl ze stěny a po desetimetrovém pádu si zlomil obě nohy.

Foto: Saša Šeflová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na pomoc českým horolezcům okamžitě letěl vrtulník z Popradu. Vyložil lékaře v Javorové dolině a ke zraněnému horolezci se následně přiblížil s horským záchranářem zavěšeným na navijáku. Záchranář k sobě navázal zraněného horolezce a následně ho vysadil u lékaře. „Zraněný komunikoval a byl orientovaný. Stěžoval si pouze na bolest dolních končetin,“ řekl televizi Markíza horský záchranář.

Lékař zafixoval dolní končetiny zraněného přímo na místě. Na heliportu v Popradě převzala zraněného posádka sanitního vozu, která ho transportovala do popradské nemocnice. „Jednalo se o velmi těžký úraz,“ uvedl ošetřující lékař.

Následně se vrtulník vrátil pro nezraněného českého horolezce a pro horského záchranáře. „Nemyslím, že něco podcenili. Byli to horolezci s potřebným vybavením a určitě i s potřebnými zkušenostmi,“ dodal záchranář. Ve Vysokých Tatrách byly naštěstí ideální letové podmínky, jinak by záchrana českých horolezců trvala mnohem déle.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám