Hlavní obsah

Bezpilotní letouny nakupují rozvojové země a civilní firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Klesající ceny bezpilotních letounů vedou k mnohem častějšímu využívání těchto zařízení ve vojenském i civilním sektoru. V ročence o vojenské rovnováze ve světě to uvádí londýnský Mezinárodní ústav pro strategická studia (IISS). Ten rovněž potvrdil, že v Asii výdaje na obranu rostou, zatímco v Evropě klesají.

Foto: US Army

Americký bezpilotní letoun MQM-107D Streaker.

Článek

Za rozšířením bezpilotních strojů v rozvojových zemích, ve firmách, ale také u jednotlivců stojí odstraňování technologických bariér a miniaturizace systémů, zdůrazňuje londýnský institut ve zprávě čítající 500 stran.

Vloni v prosinci americký internetový obchod oznámil, že chce od roku 2015 používat bezpilotní minivrtulníky k doručování malých zásilek klientům.

Malé bezpilotní stroje mohou rovněž sloužit v kartografii a k hlídání ropovodů, železnic nebo vedení vysokého napětí. Využití mohou najít také v zemědělství.

Až dosud ale byly bezpilotní letouny využívány hlavně ve vojenství, ať už šlo o průzkum, nebo nasazení v boji.

Otázky práva a etiky

Rostoucí množství bezpilotních letounů a jejich stále větší schopnosti však vyvolávají stále častěji etické a právní otazníky nad jejich používáním, uvedl ústav.

Samostatným problémem je případné používání zcela robotizovaných a samostatných bojových bezpilotních letounů. "Vidina toho, že o smrtonosných akcích budou rozhodovat stroje, je prahem, který se zákonodárci a veřejné mínění budou zdráhat překročit," uvádí IISS ve své ročence.

Ústav dále konstatoval, že zbrojní výdaje dál prudce rostou v Asii, zatímco v Evropě klesají. Mezi roky 2010 a 2013 tam výdaje na obranu vzrostly o 11,6 procenta. V čele tohoto trendu jsou Čína, Japonsko a Jižní Korea.

V Evropě ve stejném období výdaje na obranu klesly o 2,5 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám