Hlavní obsah

Remek nechce v Rusku opomíjet otázku lidských práv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek potvrdil v neděli v České televizi, že ekonomická diplomacie bude v rámci jeho působení v Moskvě prioritou. Přesto ale nemíní téma lidských práv zcela pominout.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Remek

Článek

„Tato agenda patří k našim prioritám dlouhodobě,“ uvedl Remek k problematice lidských práv a naznačil i svůj přístup: „Oblast lidských právě je citlivá. Samozřejmě, že nemůžeme souhlasit úplně se vším, co se děje v Rusku, ale nemůžeme se postavit do role mentora a měli bychom také přijít s určitým pochopením.“

„Byznys je vždy v popředí. Myslím, že s tím mají zkušenosti všechny západoevropské země,“ řekl a poukázal mimo jiné na to, že v zemi působí třeba německé a francouzské automobilky i další západní firmy.

Zemanova návštěva se připravuje

O tématech jednání českého prezidenta Miloše Zemana s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem při jeho návštěvě v Rusku, ale Remek nic neřekl: „Nemohu předjímat to, o čem bude jednat náš prezident v Rusku, protože to je za několik měsíců. Agendu si budou stanovovat oba prezidenti. Obecně půjde o otázky ekonomické spolupráce, včetně spolupráce v energetice, dopravě a ve strojírenství.“

Prezident Miloš Zeman navštíví Rusko oficiálně ve druhé polovině letošního roku a setká se i se svým protějškem Vladimirem Putinem. Neoficiálně bude mít Zeman příležitost se s Putinem potkat už na zahájení olympiády v Soči.

Zimní hry začnou příští pátek. Hlava českého státu se zúčastní recepce, kterou ruský prezident pořádá pro zhruba čtyři desítky vrcholných politiků. Příležitost k setkání bude podle Remka také na zahajovacím ceremoniálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám