Hlavní obsah

V Rusku nakrátko zadrželi členku Pussy Riot

Moskva
Aktualizováno

Policie v Nižném Novgorodu v úterý krátce zadržela členku skupiny Pussy Riot Naděždu Tolokonnikovovou. Do místní ženské věznice přijela upozornit na špatné podmínky života svých bývalých spoluvězeňkyň. Oznámil to moskevský rozhlas.

Foto: Alexander Roslyakov, ČTK/AP

Naděžda Tolokonnikovová po propuštění z vězení

Článek

Policisté zadržení Tolokonnikovové nijak neodůvodnili. Asi po dvaceti minutách byla z policejního okrsku propuštěna. Spolu se svou kolegyní Marijí Aljochinovou přijela Tolokonnikovová do Nižného Novgorodu už v pondělí, ale vězeňská správa obě dívky do areálu vězení nejprve odmítala pustit.

Až v úterý se oběma podle listu Moskovskij komsomolec podařilo do vězení proniknout a setkat se s dvěma odsouzenými ženami, jež si stěžují na špatné zacházení. Měly možnost hovořit i s dozorkyněmi a navštívit místní vězeňskou jídelnu.

Obě rockerky si v Nižním Novgorodu odpykaly část svého dvouletého trestu, který předloni dostaly za svou "punkovou modlitbu" v moskevském pravoslavném chrámu. Koncem loňského roku se dostaly na svobodu na základě prezidentské amnestie. Do vypršení trestu jim zbývalo zhruba čtvrt roku.

Obě vězněné členky Pussy Riot po propuštění oznámily, že se chtějí věnovat boji za lidská práva zlepšení situace v ruských vězeňských táborech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám