Hlavní obsah

Romská osada zmizela, zůstalo po ní smetiště

Právo, Ivan Vilček (Letanovce)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letanovce

Jednu z největších romských osad u východoslovenské obce Letanovce se podařilo zlikvidovat a její obyvatelé už bydlí v nových domech. Vstup do Slovenského ráje však nadále hyzdí zbytky osady, které nemá kdo uklidit.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Smetiště na místě romské osady u vstupu do Slovenského ráje

Článek

„My jsme to uklidili,“ tvrdí svorně Romové. Pravda je taková, že v bývalé osadě rozebrali chatrče, které byly ze dřeva, aby měli čím v zimě topit. Další odpad zůstal na místě. Odborníci varují, že pokud se smetiště v dohledném čase neuklidí, může nedalekému potoku i části Slovenského ráje hrozit ekologická katastrofa.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Romové tvrdí, že po sobě uklidili

„Navrhovala jsem, aby z 96 nových bytovek přišel na brigádu alespoň jeden dospělý nezaměstnaný. Za dva až tři dny mohli vyčistit, co tady zanechali. Nepochodila jsem,“ říká Zuzana Nebusová, starostka nedaleké obce Spišské Tomášovce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vstup do Slovenského ráje hyzdí zbytky osady

Úklid smetiště si vyžaduje přistavení asi 120 kontejnerů a vyjde na sto tisíc eur (asi 2,7 miliónu Kč). Zmíněné obce chtějí požádat o pomoc stát.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Smetiště na místě romské osady Letanovský mlýn

Obyvatelé osady se přestěhovali do domů s nižším standardem v lokalitě Strelníky. Pro zdejší Romy je to doslova přechod z 19. do 21. století. V osadě neměli vodu ani elektřinu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Smetiště na místě romské osady u vstupu do Slovenského ráje

Uvědomují si, že nyní budou platit měsíčně 53 eur (1400 Kč) nájemné, poplatky za vodu a elektřinu. „V osadě jsem žil 24 let. Letos se mi narodil syn a chci, aby vyrůstal v normálních podmínkách,“ říká Mário Bunda. Jeho rodina se těší ze tří pokojů, koupelny a toalety. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám