Hlavní obsah

Vládní speciál přivezl na Slovensko těla zabitých vojáků

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

V neděli odpoledne přistál v Bratislavě vládní speciál s těly slovenských vojáků, kteří zahynuli při pátečním atentátu v Kábulu. Za zvuků slovenské hymny přeložili rakve přikryté slovenskými vlajkami z letadla do pohřebních vozů.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Americké nákladní auto odtahuje obrněné vozidlo zasažené útokem sebevražedného atentátníka v Kábulu. Při útoku zemřeli tři vojáci sil ISAF, mezi nimi dva Slováci.

Článek

Na smuteční ceremonii byl přítomen slovenský premiér Robert Fico, který osobně letěl speciálem na americkou základnu Ramstein v Německu, kam těla z Afghánistánu dopravila americká armáda.

Na ploše bratislavského letiště se s vojáky rozloučilo také 150 příslušníků 5. pluku speciálního určení ze Žiliny, jehož příslušníky byli oba padlí vojáci.

Jak informovala mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Balleková, mezi členy delegace letící do Německa byli také ministr obrany Martin Glváč a náčelník generálního štábu Peter Vojtek.

Těla slovenských vojáků přivezli z Afghánistánu do Německa Američané.

Při útoku v Kábulu zahynuli rotný Patrik Fraštia (39) z Kysuckého Nového Mesta a nadporučík Edmund Makovník (34) z Košic, kteří patřili k elitnímu 5. pluku speciálního určení v Žilině. Atentát neprovedl sebevražedný útočník, ale nálož byla uložena v civilním vozidle a odpálena na dálku. K výbuchu došlo ve chvíli, kdy kolem projížděl konvoj spojeneckých jednotek. Výbuch zasáhl první vozidlo konvoje. [celá zpráva]

Kromě dvou Slováků zemřel i jeden Američan. Jeden ze slovenských vojáků zemřel na místě a druhý svým zraněním podlehl v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám