Hlavní obsah

Janukovyč stvrdil amnestii pro demonstranty

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v pondělí podepsal zákon o amnestii pro zadržené demonstranty, kteří protestovali proti nepodepsání dohody s Evropskou unií, uvedla britský server BBC.

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

V centru Kyjeva už déle než měsíc protestují přívrženci opozice, dožadují se odstoupení vlády a vypsání předčasných voleb. Opozice ale zatím dokázala prosadit pouze požadavek na osvobození demonstrantů zatčených při brutálním zásahu policistů na konci listopadu.

Server newsru.com poznamenal, že Janukovyč díky dohodě s Ruskem, odkládající hrozbu státního bankrotu o půldruhého roku až dva roky, může nyní odmítnout další opoziční požadavky.

Amnestii minulý týden schválil parlament jako zákon "o odstranění negativních následků a nepřípustností stíhání a potrestání v souvislosti s událostmi během konání pokojných shromáždění".

Amnestie se podle prezidentova kancléře vztahuje na všechny zadržené v období od 21. listopadu, kdy demonstrace v Kyjevě začaly, do přijetí zákona. Počítá i s ukončením všech trestních případů vedených proti nim. Nové případy se nemají otvírat. Zrušeny a vymazány mají být i mezitím vynesené rozsudky nad demonstranty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám