Hlavní obsah

Juncker už lucemburským premiérem nebude, vládu vedl 18 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Jean-Claude Juncker končí v čele lucemburské vlády, kde stojí od roku 1995, čímž se stal nejdéle sloužícím premiérem v Evropské unii. Rozhodla o tom v pátek podle agentur Reuters a AFP koalice, která vznikla po říjnových předčasných parlamentních volbách. Novým premiérem bude dosavadní starosta Lucemburku Xavier Bettel.

Foto: Str, Reuters

Lucemburský premiér a šéf eurozóny Jean-Claude Juncker

Článek

Junckerova Křesťanskosociální lidová strana (CSV) zůstala po volbách nejsilnější stranou v parlamentu, zaznamenala ale ztráty a nebyla s to vládnout sama. Bez ní se vytvořila koalice složená ze tří stran: Bettelovy liberální Demokratické strany (DS), Socialistické dělnické strany (LSAP) a Zelených, upřesnila agentura Reuters. "Po 175 hodinách jsme ukončili koaliční rozhovory," prohlásil Bettel.

Koaliční dohodu formálně schválí příští týden orgány jednotlivých stran. Hned poté se oznámí jména nových ministrů a moci se ujme nový kabinet, dodal Reuters. Čtyřicetiletý Bettel podle agentury AFP žije v páru s jistým belgickým architektem a hodlá v roce 2014 v Lucembursku prosadit homosexuální sňatky.

Osmapadesátiletý Juncker patří k výrazným postavám politické scény v unii. Měl velký vliv na vznik eura a až do letošního ledna byl v čele Euroskupiny sdružující ministry financí zemí platících eurem.

Juncker se ale v létě v parlamentu ocitl pod palbou kritiky, že nedokázal zamezit vyšetřovanému zneužívání moci ze strany zpravodajských služeb. Obvinění odmítal, ale nakonec odstoupil, protože ho ve sporu nepodpořili socialisté, jeho tehdejší koaliční partner. Hned po volbách nicméně prohlásil, že vzhledem k opětnému vítězství své strany by rád v čele vlády pokračoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám