Hlavní obsah

Bez odškodného na Slovensku neinvestujeme, varuje Baťova rodina

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Dědicové Jana Antonína Bati požadují od Slovenska odškodnění za zabavený majetek v hodnotě miliardy eur (27 miliard Kč). Server hnonline.sk uvedl, že Baťův vnuk John Nash varoval, že pokud k odškodnění nedojde, rodina nebude na Slovensku investovat.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Baťův vnuk John Nash

Článek

Rodina původně přislíbila, že pokud bude odškodněna, většinu získaných peněz použije na expanzi softwarové firmy Visible Systems na Slovensko. Dědicové Jana Antonína Bati jsou spolumajitelé společnosti. Kromě této investice přichází v úvahu také založení Univerzity Jana Antonína Bati ve městě Svit nebo v Partizánském, kde rodina v minulosti vlastnila velké závody.

Slovensko letos v dubnu, stejně jako v roce 2007 Česká republika, zrušilo trest dlouholetého vězení a propadnutí majetku, který v roce 1947 Janu Antonínovi Baťovi uložil československý soud v nepřítomnosti za kolaboraci s nacisty.

Na základě letošního rozhodnutí bratislavského okresního soudu požádali Baťovi příbuzní o odškodnění za majetek, který by tak byl zabaven nikoli pro kolaboraci, ale znárodněn podle jiného ustanovení.

Do Baťova impéria patřila na Slovensku čtyři průmyslová centra: Partizánske, Svit, Nové Zámky a Bošany. Prostřednictvím akciové společnosti vlastnil Baťa také Bojnický zámek.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám