Hlavní obsah

Řekové se záměrně kvůli dávkám HIV neinfikují. WHO se omlouvá

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vzala v úterý zpět své tvrzení o tom, že v zchudlém Řecku dramaticky narostl počet případů úmyslného nakažení se virem HIV za účelem získání vyšších sociálních dávek. Není to tak, takové případy jsou jen ojedinělé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rychlotest na HIV

Článek

WHO původně uvedla, že polovina lidí nakažených v roce 2011 si nákazu přivodila úmyslně sama. Odpoledne se omlouvala. „Neexistuje žádný důkaz o tom, že by se úmyslné sebenakažení virem HIV týkalo víc než několika ojedinělých případů,“ uvedla.

Podle šéfa oddělení pro vnější vztahy WHO Gregoryho Haertla je na vině chyba při editaci textu.

V původní zprávě připravené výzkumníky z londýnského střediska Institute of Health Equity se psalo, že „v polovině případů se jedná o sebenákazu“, přičemž „několik málo“ se nakazí úmyslně. Ve zprávě WHO však pak stálo: „Zhruba polovina nových případů nákazy HIV je úmyslná sebenákaza za účelem získání dávek 700 eur (zhruba 19 tisíc korun) měsíčně a rychlejšího přijetí do odvykacích programů“.

Opakované používání jehel

WHO nicméně podtrhla, že platí původně uváděný varovný nárůst počet nakažených v Řecku o 52 procent. Příčinou je většinou opakované používání starých jehel drogově závislými.

V Řecku za předloňský rok zaznamenali 1180 případů nákazy HIV. Víc než polovina nakažených jsou muži ve věku 25 až 39 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám