Hlavní obsah

V Londýně osvobodili tři otrokyně vězněné až třicet let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská policie objevila v domě v jižní části Londýna tři ženy. Panuje podezření, že tam byly vězněny déle než 30 let jako otrokyně. Scotland Yard potvrdil zatčení dvou lidí.

Londýnští policisté. Ilustrační foto

Článek

„Známe případy, kdy byli lidé drženi deset let, ale něco takového jsme ještě neviděli,” komentoval policejní zástupce Kevin Hyland.

Vyšetřovatelé popsali vězněné ženy jako „velmi traumatizované“. Jedná se o 69letou Malajsijku, 57letou Irku a 30letou Britku. Podle serveru Daily Mail žila posledně jmenovaná v domě od dětství a je možné, že se tam i narodila.

Z domu byly ženy vyvedeny už dříve.

Policie také potvrdila zatčení muže a ženy ve věku 67 let z domu ve čtvrti Lambeth. Zadrženi byli ve čtvrtek ráno.

„Pracujeme na tom, abychom obětem, které, zdá se, byly drženy přes 30 let, pomohli,“ ohlásil Hyland. Ženy byly převezeny na bezpečné místo.

Irka zavolala charitě

Policisty do domu dovedl tip od charity Freedom, která pomáhá lidem, kteří byli rodinou proti své vůli donuceni uzavřít manželství anebo se stali oběťmi násilí kvůli cti. Charitě se po odvysílání televizního pořadu o problematice minulý měsíc ozvala žena, která tvrdila, že je tři desítky let vězněná v jednom domě, a prosila o pomoc.

„Myslím, že mě viděly ve zprávách a dodaly si odvahu zatelefonovat. Nemohu jít moc do detailů, ale zvládly dostat se k telefonu a zavolat nám. Postupně jsme s nimi mluvili víc, když jsme mohli. Telefonáty musely být předem dohodnuty podle toho, kdy budou moct. Musely být uskutečněny potají, protože cítily velké nebezpečí,“ popsala zakladatelka charity Aneeta Premová.

První telefonát s charitou vedla vězněná Irka.

Premová dodala, že s kolegy postupně získali důvěru zadržovaných žen a s pomocí policie je dostali z domu pryč.

„Nemyslím si, že sousedé o tom něco věděli. Byl to běžný dům v normální ulici,” uvedla Premová. Doplnila, že ženy měly pohyb po domě značně omezen. „Měly k dispozici pokoje, ale byly velmi omezeny v tom, co mohly dělat, a nikdy nemohly odejít předními dveřmi,” vysvětlila.

Policie stále zadrženou dvojici, která měla ženy věznit, vyslýchá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám