Hlavní obsah

V Polsku se kšeftuje s pozitivními těhotenskými testy, ženy jimi vydírají muže

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchod s použitými pozitivními těhotenskými testy je v Polsku velkým hitem. Po zadání hesla ”prodám těhotenský test” se na internetu objeví stovky nabídek v přepočtu za 200 až 1800 korun za kus. Zájemkyně je využívají například jako jistou formu nátlaku na své milence, aby si vynutily svatbu, nebo finanční prostředky.

Foto: Profimedia.cz

Na prodeji pozitivního testu gravidity lze v Polsku dobře vydělat.

Článek

Katarzyně z Gorzowé žijící na jihu Polska je 26 let a je podruhé těhotná. „Denně dokáže prodat někdy až 20 testů potvrzujících těhotenství, které do dvou dní doručí poštou na dobírku,” zjistil deník Rzeczpospolita. Na otázku, zda ví, proč si je zájemkyně kupují, uvedla, že netuší a ani ji to nezajímá.

Když se paní Anna ze Slezska, která na internetu nabízí testy „se dvěma čárkami”, dozvěděla, že na druhé straně telefonu je novinářka, bleskově ukončila hovor se slovy, že „je to její soukromá věc a médiím žádné informace neposkytuje”. V podobném duchu se vyjádřily i další ženy nabízející své těhotenské testy.

Jako forma nátlaku

Marta z malé obce nedaleko města Torun uvedla, že vzápětí po projevení zájmu o koupi testů dostala na internetu několik nabídek v ceně do 300 zlotých (1860 Kč). Proč si koupila pozitivní test? „Dlouholetý přítel mě chce opustit. Doufám, že těhotenství ho se mnou udrží,” vyjádřila se přesvědčeně.

Mnoha lidem se takový přístup jeví jako naivní a hloupý, protože pravda o těhotenství dříve nebo později vyjde tak jako tak najevo. „Pro osobu, jejíž bytí a nebytí životně závisí na výdajích, je to však další krok přibližující ji k vytouženému cíli. Navíc doufají, že v brzké době určitě otěhotní,” tvrdí Piotr Sluszarski sociolog z Lodžské univerzity.

Způsob, jak získat peníze

Ale ne vždy je to neopětovaná láska, co vede ženy k podvádění s testy. Některé si tímto způsobem vynucují peníze na předstíranou interrupci, přičemž ve skutečnosti je využijí na nákup nového módního oblečení, případně na jiné účely.

„Pět tisíc zlotých (31 tisíc korun) zaplatil Anetě mladík, který ještě nechtěl být otcem, i když jím ve skutečnosti ani být neměl,” popsal deník jeden z mnoha případů.

„Zneužívání těhotenských testů na získávání financí je podle polských zákonů trestným činem, za který hrozí trest do 3 let vězení,” uvedl Dariusz Slepokura z polské Generální prokuratury. Samotné oklamání partnera falešným testem sice není trestné, ovšem pokud vyjde najevo, je považováno za dostatečnou příčinu k rozvodu, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám