Hlavní obsah

Španělští policisté provokovali a nabourali u Gibraltaru do britské lodi, zuří Londýn

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle serveru The Times se u Gibraltaru odehrála námořní nehoda španělského policejního člunu a lodi britského námořnictva. Britové tvrdí, že se Španělé chovali nezodpovědně. Jejich popis situace působí téměř tak, jako by Španělé nabourali schválně.

Foto: ČTK/AP

Gibraltar je citlivé území vyvolávající diplomatické roztržky.

Článek

Britské ministerstvo obrany obvinilo Španěly, že manévrovali provokativním a nebezpečným způsobem v blízkosti lodí britského námořnictva, což vedlo ke kolizi.

Britští námořníci tam působili jako ochrana tankeru. Španělské úřady hodlají nehodu vyšetřovat.

Gibraltar je území pod britskou správou, které vyvolává emoce. V srpnu tam připlula britská válečná loď HMS Westminster - právě v době protestů Madridu proti britské správě. Stalo se tak pouhý den poté, co španělští rybáři protestovali proti betonovým blokům, které tam umístili Britové údajně proto, aby oživili ekosystém při útesech.

Jedná se o malé území na jihu Španělska, které patří Britům od roku 1713, kdy skončily války o španělské dědictví. Má velký strategický význam pro loďstvo, protože je blízko Afriky. Tamní obyvatelé už jednou odmítli připojení ke Španělsku v referendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám