Hlavní obsah

Cameronův bývalý tiskový tajemník měl tajný vztah s šéfredaktorkou bulváru

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Soudní proces kvůli odposlechům ze strany bulvárního nedělníku News Of The World ukázal, že jeho šéfredaktorka z let 2000 až 2003 Rebekah Brooksová měla šest let milenecký vztah se svým následovníkem ve funkci Andrewem Coulsonem, který se pak stal tiskovým tajemníkem současného britského premiéra Davida Camerona. Vztah pokračoval i poté, co si oba vzali jiné partnery.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Rebekah Brooksová přichází k londýnskému soudu Old Bailey

Článek

Porotci u soudu Old Bailey, kde se soudí osm podezřelých, vyslechli, že jejich vztah začal v roce 1998 a trval až do roku 2004, i když se ho Coulson, který se oženil v roce 2000, snažil opakovaně ukončit. Brooksová v něm chtěla pokračovat, i když se v roce 2002 vdala.

Na vztah se přišlo, když policie prohledávala zabavené počítače a v jednom byl milostný dopis Brooksové z února 2004, kdy reagovala na další pokus Coulsona skončit aféru. „Skutečností je, že jsi můj úplně nejlepší přítel. Říkám ti všechno, důvěřuju ti, žádám tě o radu, miluju tě, starám se o tebe, obávám se o tebe, smějeme se a pláčeme spolu,“ napsala mu Brooksová, která v té době už byla šéfredaktorkou deníku The Sun, zatímco její post v nedělníku zaujal právě Coulson. Ještě mu napsala: „Ve skutečnosti nevím, zda to bez našeho vztahu budu v životě zvládat.“

Žalobce Andrew Edis řekl podle BBC, že nezveřejnil informace o vztahu, aby jim narušoval soukromí, nebo aby je morálně hodnotil: „Paní Brooksová a pan Coulson jsou obviněni ze spiknutí, a když jsou lidé obvinění ze spiknutí, první otázkou, na kterou musí porota odpovědět, je, jak dobře se znali. Jak moc si navzájem důvěřovali.“ Podle něj tento dopis ukazuje, že si navzájem velmi důvěřovali.

Oba jsou obviněni mimo jiné spolu s bývalým šéfem zpravodajství Ianem Edmondsonem a bývalým editorem Stuartem Kuttnerem ze spiknutí s cílem odposlouchávat hlasovou komunikaci v letech 2000 až 2006. Brooksová sama čelí obvinění ze snahy podvést úřady a mařit vyšetřování.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Andy Coulson přichází k soudu Old Bailey

Všichni se ocitli před soudem kvůli nekalým praktikám, které používal nedělník News Of The World, vydávaný tiskovým magnátem Rupertem Murdochem. Najímal si detektivy, aby se nabourali do mobilních telefonů známých osobností od pop hvězd přes politiky až po členy královské rodiny. Brooksová a Coulson jsou jako šéfredaktoři hlavními podezřelými, neboť v News Of The World tahali za nitky.

U soudu také zaznělo, že bývalí šéfové zpravodajství Neville Thurlbeck, Greg Miskiw a James Weatherup už přiznali svůj podíl viny, uvedl list Daily Mail.

Specialista redakce na odposlechy, soukromý detektiv Glenn Mulcaire, který už taky přiznal vinu, popsal, jak vedení předal heslo, které umožnilo vyprázdnit hlasovou schránku zabité školačky Milly Dowlerové, aby se dostali k dalším vzkazům. To ale vyvolávalo dojem, že dívka žije. Pochybila ale taky surreyská policie, protože nic nepodnikla, když jí Kuttner řekl, že noviny mají záznamy z hlasové schránky.

Mulcaire, který jako expert na odposlechy dostával 100 000 liber ročně, také dokázal získat vzkazy exministra vnitra Davida Blunketta a chůvy Louise Woodwardové, kterou odsoudili za vraždu dítěte v USA.

Když skandál s odposlechy narůstal, Rupert Murdoch v červenci 2011 vydávání nedělníku s více než stoletou tradicí ukončil. [celá zpráva]

Proces je nepříjemný i pro premiéra Davida Camerona, protože Coulson od roku 2007 až do roku 2011 pracoval jako jeho tiskový tajemník. [celá zpráva]

Aféra se táhne roky
Aféra s odposlechy začala v roce 2005. Tehdy vyšlo najevo, že královský reportér listu Clive Goodman dal odposlouchávat členy královské rodiny, včetně princů Williama a Harryho. Redakce News of the World prohlašovala, že to byl ojedinělý přestupek. Později se ale ukázalo, že byly odposlouchávány desítky dalších osobností a celebrit včetně nynějšího starosty Londýna Borise Johnsona, herce Juda Lawa či zpěváka George Michaela.
Nedávno však proniklo na veřejnost, že redakce dala prostřednictvím soukromého detektiva Glenna Mulcairea odposlouchávat i telefon unesené a zavražděné třináctileté dívky Milly. [celá zpráva]
Později se zjistilo, že terčem byli zřejmě i příbuzní obětí teroristických útoků v Londýně, známí a rodinní příslušníci vojáků zabitých v Iráku a Afghánistánu a další.
Za mřížemi zatím skončil jen královský reportér Clive Goodman, jenž dal odposlouchávat prince a jejich příbuzné.
Vyšetřován je kromě bývalých editorů Andyho Coulsona a Rebeky Brooksové též soukromý detektiv Glenn Mulcaire, jenž zajišťoval též přístup k telefonu Milly. Policie prochází jeho poznámky a dokumenty související s odposlechy. Mají rozsah 11 tisíc stran.
Kauza stála post i šéfa londýnské policie Paula Stephensona, jehož podřízení brali od News of The World za některé informace peníze a nevěnovali se dostatečně samotné aféře.
Bývalý novinář News of The World, který jako první upozornil, že editor Coulson vyzýval zaměstnance k nezákonným odposlechům, byl nalezen mrtev. Podle pitvy neměla na úmrtí Seana Hoarea podíl žádná druhá osoba a novinář zemřel přirozenou smrtí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám