Hlavní obsah

Chaos je větší hrozbou než komunisté, Zeman chce být de Gaullem, zní ze zahraničí

Právo, Novinky, ČTK, Pavol Minárik, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Turbulentní povolební vývoj v České republice komentuje polský a slovenský tisk, který zmiňuje rozdrobenou politickou scénu i rozhádanou sociální demokracii. Slovenský list SME je přesvědčen, že se ČSSD rozpadne. Polský politolog Nicolas Maslowski si zase všímá, že pravici už nevychází trik strašit lid komunisty. V listu Gazeta Wyborcza upozorňuje i na to, že Zeman se zhlédl v de Gaullovi.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Miloš Zeman během státní návštěvy na Ukrajině.

Článek

„Lidé se už těžko straší komunisty, protože vědí, že je to podfuk zkorumpované pravice, aby se udržela u moci,“ řekl otevřeně listu Gazeta Wyborcza sociolog a politolog Maslowski (41), který působí na pražské Karlově univerzitě. Podle něj už dnes žádná politická strana nedokáže ohrozit politický systém v zemi. I komunisté jsou na to příliš slabí. Obávat se je nutné povolebního chaosu, dodal.

„Prezident Zeman se už měsíce pohybuje na hranici zákona ústavnosti. Rusnokova vláda, kterou povolala hlava státu po pádě premiéra Nečase, má teoreticky na starosti vedení státu, ale ve skutečnosti dělá to, co jí přikáže Zeman,“ cituje Gazeta Maslowského, který je francouzsko-polského původu.

Zeman je zahleděný do de Gaulla a zřejmě má plán český parlamentně vládní systém změnit na efektivní prezidentský a vstoupit tak do dějin.
polský politolog Nicolas Maslowski

Podle něj je ale nebezpečnější než samotný prezident systém, který mu to dovoluje: „Moderní, na politicích nezávislá administrativa v Česku neexistuje. Samotný systém není schopen blokovat korupci, která není běžně až tak rozšířená, zato na nejvyšších stupních moci se vyskytuje masově.“

Podle Gazety Wyborczej se Miloš Zeman snaží být vším naráz, současně nacionalistou i eurooptimistou, pravičákem i levičákem, silným vůdcem i velkým demokratem, populistou i intelektuálem na trůnu. „Zatím to vypadá jako chaotické smíchání všech stylů. Zeman je zahleděný do de Gaulla a zřejmě má plán český parlamentně vládní systém změnit na efektivní prezidentský a vstoupit tak do dějin,“ uvádí se v rozhovoru s Maslowským, který žije v Praze od začátku devadesátých let a sleduje proměny českého politického systému.

Maslovski komentuje i lídra hnutí ANO Andreje Babiše, který podle něj připomíná Silvia Berlusconiho v lepším vydání: „Není známo, že by Babiš pořádal orgie. Je to vzdělaný člověk, který ovládá několik jazyků, mluví dobře francouzsky a chová se jako gentleman.”

Rozštěpení ČSSD je jen otázkou času, komentuje slovenský tisk

Neodvratné štěpení české sociální demokracie předpovídá slovenský deník Sme. „Navzdory snaze obou znepřátelených křídel utlumit ´soudruhovražedný´ zápas a vystupovat jednotně při koaličních jednáních, je otázkou už jen čas, kdy se česká sociální demokracie rozštěpí ´vedví´,“ napsal slovenský deník Sme.

Důvod, proč je kompromis iracionální scénář, se jmenuje Miloš Zeman.
z komentáře deníku Sme

Válka mezi Sobotkou a Haškem je podle listu ve stadiu, které nemůže skončit mocenskou dohodou, ale pouze úplným zničením, vnitrostranickou likvidací poraženého a jeho podporovatelů. „Druhý důvod, proč je kompromis iracionální scénář, se jmenuje Miloš Zeman,“ dodává deník.

Ten také uvedl, že pokud to ještě někdo netušil, po odhalení Zemanovy schůzky v Lánech s haškovci musí být každému zřejmé, že prezident hraje o vytvoření vlastní mocenské základny ve Sněmovně. „A to je neslučitelné se zachováním jednotné ČSSD,” uvádí komentář.

Podle listu bude dolní komoru českého parlamentu dříve nebo později tvořit nikoliv sedm, jak by to vyplývalo z voleb, ale osm stranických frakcí. „Platí především, že nadpoloviční většina favorizované konfigurace ČSSD-ANO-lidovci je rozkolem v ČSSD vysoce iluzorní záležitostí.”

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

Se zvyšujícím se tlakem na vytvoření vládní koalice je podle slovenského listu stále reálnější možnost, že budou vypsané další předčasné volby. „Nepřekvapilo by, kdyby byly na programu už v první polovině příštího roku,“ končí svůj komentář Sme.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám