Hlavní obsah

V lucemburských volbách vede strana premiéra Junckera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk
Aktualizováno

Vítězem dnešních předčasných parlamentních voleb v Lucembursku je podle prvních částečných výsledků Křesťanskosociální lidová strana (CSV) dlouholetého premiéra Jeana-Clauda Junckera, který letos v červenci podal demisi po skandálu kolem tajných služeb. Informovala o tom lucemburská média. CSV po sečtení hlasů z více než poloviny okrsků vede s 33 procenty, oproti minulým volbám však ztratila část podpory.

Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Jean-Claude Juncker poté, co hodil svůj hlas do urny v nedělním hlasování.

Článek

Podle propočtů by nyní měla lidová strana v 60členném parlamentu 23 křesel, o tři méně než po předchozích volbách v roce 2009. Výrazně by si naopak polepšila liberální Demokratická strana (DS), kterou před čtyřmi lety volila čtyři procenta Lucemburčanů, nyní má průběžně kolem 19 procent hlasů. Liberálové by tak získali 13 poslanců stejně jako socialisté z Lucemburské socialistické dělnické strany (LSAP), která byla dosud součástí vládní koalice.

Zda bude Juncker schopen znovu sestavit vládu a setrvat případně v křesle premiéra, zatím není jasné - vše závisí na přesných výsledcích zbylých stran. Teoreticky by totiž mohla vzniknout trojkoalice LSAP, liberálů a zelených, která by vítěze voleb poslala do opozice.

Premiérem je od roku 1995

Další spolupráce dosavadních koaličních partnerů z CSV a LSAP není příliš pravděpodobná, protože to byli právě socialisté, kdo vyzval letos Junckera k demisi. Důvodem byl závěr parlamentní komise, podle níž předseda vlády nedokázal zabránit zneužívání moci ze strany rozvědky. Lucemburské zpravodajské služby čelí od loňska obvinění, že sbíraly informace o obyvatelích a podnicích a zpronevěřovaly státní peníze.

Osmapadesátiletý Juncker je nejdéle sloužícím premiérem v Evropské unii, v čele lucemburské vlády stojí od roku 1995. Měl velký vliv na vznik eura a až do letošního ledna byl v čele Euroskupiny sdružující ministry financí zemí platících eurem.

Reklama

Výběr článků

Načítám