Hlavní obsah

Itálii strhává politická krize do ekonomické propasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italský premiér Enrico Letta obdržel v pondělí rezignace pěti ministrů strany Lid svobody (PdL) bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, kteří o víkendu oznámili, že opustí koaliční vládu. Politická krize se v zemi rozhořela po Berlusconiho odsouzení. Krize však ohrožuje potácející se ekonomiku, ratingová agentura Fitch už pohrozila snížením hodnocení.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský premiér Enrico Letta

Článek

Naposledy Fitch Itálii snížila rating počátkem března, kdy snížila hlavní úvěrovou známku o jeden stupeň na BBB-plus a varovala zemi před dalším zhoršením. Po oznámení demise se propadla milánská burza o dvě procenta a stouply úroky dluhopisů. Zadlužení země činilo loni 127 procent HDP a letos stoupne na 130 procent. Důvodem odchodu pěti ministrů je to, že se nezabránilo zvýšení DPH na 22 procent.

Obavy z ekonomických dopadů vládní krize mají i italské odbory a zaměstnavatelé. Předák odborového sdružení UIL Luigi Angeletti varoval, že by Itálie kvůli chaosu, který v zemi panuje, mohla následovat Řecko a dostat se pod dohled takzvané trojky - Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Koalice se hroutí

Podobný názor jako odborový předák zastává i šéf podnikatelského svazu Confindustria Giorgio Squinzi. Podle něj hrozí, že v zemi dojde k podobné situaci jako na konci roku 2011, kdy musel premiér Berlusconi rezignovat a vznikl technokratický kabinet Maria Montiho. Tomu se podařilo zemi dostat z té nejhorší krize pomocí drastických úsporných opatření. Jen díky nim se Řím vyhnul osudu Atén a nebyl nad ním zřízen dohled z Bruselu. „Doufám, že tato nestabilita nepovede k nařízením z Evropy a ke správě komisařů dosazených zvenku," uvedl šéf podnikatelského svazu.

Letta již dříve oznámil, že ve středu požádá parlament o vyslovení důvěry vládě. Otázkou je, zda získá dost hlasů, když se koalice tvořená jeho středolevým blokem s pravicovými populisty okolo Berlusconiho rozkližuje.

Související témata

Foto: Max Rossi, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Proti Berlusconimu se ale začali bouřit i jeho vlastní straníci. Asi 20 senátorů jeho strany Lid Svobody varovalo, že vytvoří odštěpeneckou frakci, pokud Berlusconi neustane v tlaku na svržení vlády. Kritické hlasy se ozývají i v dolní komoře parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám