Hlavní obsah

Málo vnímá, často dřímá, kritizují rakouští politici Schwarzenberga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň/Praha

Rakouský kancléř Werner Faymann i rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger vytkli českému exministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi údajného pospávání nebo předstírání spánku. Reagovali tak na kritiku od předsedy TOP 09, který Vídeň obvinil z nedostatečné aktivity v evropské politice.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Kancléř Faymann, jenž je zároveň šéfem rakouských sociálních demokratů (SPÖ), v rozhovoru pro čtvrteční vydání deníku Oberösterreichische Nachrichten podle agentury APA 75letému českému politikovi vytkl, že na zasedáních v Bruselu zřejmě nedával vždy pozor. Pozoroval ho prý na několika zasedáních a měl dojem, "že (Schwarzenberg) rád podřimoval a ne vše vnímal".

Už před šéfem rakouské vlády se podobně vyjádřil Schwarzenbergův bývalý resortní protějšek a šéf rakouských lidovců (ÖVP) Spindelegger.

On na tom zasedání zavřel oči a dělal, že spí.
Michael Spindelegger

V rozhovoru pro sobotní deník Der Standard rakouský šéf diplomacie řekl, že na rozhodujícím jednání rady EU o zbrojnímu embargu vůči Sýrii postrádal jasný Schwarzenbergův postoj, ačkoli ještě před debatou z konce května se prý k otázce jasně vyjadřoval.

"Pak, na rozhodující schůzi, když Velká Británie a Francie řekly, že embargo musíme zrušit, jsem zůstal sám. Nikdo už nebyl na mojí straně. A on (Schwarzenberg) mi klidně řekne, že mám málo osobní odvahy. On na tom zasedání zavřel oči a dělal, že spí," kritizoval Spindelegger tehdejšího českého kolegu.

Schwarzenberg se brání

"Oni ovšem před hlasováním s námi ani nejednali a my po důkladné poradě s naším zastoupením a vzrušující debatě v plénu se rozhodli, jak hlasovat," sdělil předseda TOP 09 a český exministr zahraničí.

Zbrojní embargo EU vůči Sýrii z května 2011 se vztahovalo na opozici i na vládu. Koncem letošního května se ministři zahraničí EU na zmíněné radě nedokázali dohodnout na prodloužení nebo změně embarga, které tak 31. května o půlnoci vypršelo.

Úpravu embarga prosazovaly hlavně Británie a Francie, Rakousko bylo jednoznačně proti změně a dokonce pohrozilo, že v případě nedohody na prodloužení odvolá své lidi z pozorovatelské mise na izraelských Golanských výšinách, což také v létě učinilo s odůvodněním, že Rakušané jsou tam vystaveni příliš velkému nebezpečí. "Člověku je stydno, i když je ministrem zahraničí sousední země," kritizoval tehdy rakouské stažení z Golan Schwarzenberg.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Slovní přestřelky rozpoutal v rozhovoru pro předposlední vydání rakouského týdeníku Profil Schwarzenberg. "Myslím, že Spindelegger není na zahraniční a evropské politice zcela zainteresován," řekl. Ve stejném rozhovoru kritizoval, že obsahově se příliš neliší rakouští lidovci od sociálních demokratů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám