Hlavní obsah

Češi nám lijí do Labe jedy, stěžují si Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V Česku se do Labe stále znovu dostávají jedovaté látky, které řeka odnáší do sousedního německého Saska. Podle středečního vydání deníku Bild si na opakované znečišťování toku stěžují saští politici. Svá slova dokládají seznamem případů zamoření Labe v letech 2010 až 2012, podle něhož na českém území došlo ke 14 únikům škodlivých látek.

Foto: Profimedia.cz

Znečištěné Labe u německých Drážďan

Článek

Seznam listu poskytla saská poslankyně za opoziční Zelené Eva Jähnigenová. Češi podle něj do řeky vylili většinou nespecifikované množství lehkého topného oleje, nafty, motorového oleje, manganistanu draselného a dalších látek.

"O tom, zda jsou to všechny případy, pochybuji. Informace o jedu v Labi se většinou nedostávají na veřejnost," prohlásila Jähnigenová.

Skutečnost, že k opakovaným únikům nebezpečných látek do řeky na české straně dochází, deníku potvrdil i saský ministr životního prostředí Frank Kupfer. "Mezi roky 2010 a 2013 došlo na českém území celkem k 20 případům," uvedl. Jeho ministerstvo s tím podle něj nemůže nic dělat. "Ochrana vody spadá pod tamní (české) úřady a provozovatele zařízení," dodal.

Poslední případ byl podle Kupfera zjištěn letos v dubnu, kdy celou hladinu Labe u pohraniční obce Schmilka pokryla vrstva mastných vloček. Tento případ podle ministra nikdo z české strany nenahlásil a upozornili na něj až místní obyvatelé. Saské ministerstvo nyní čeká na výsledky laboratorního rozboru látky.

Na čistotu evropského veletoku dohlíží od roku 1990 Mezinárodní komise pro ochranu Labe, které se mají hlásit všechna znečištění řeky, připomněl Bild. Instituce sídlí v polabském Magdeburku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám