Hlavní obsah

Bruniová letěla do New Yorku zadarmo, odbory Air France to rozčílilo

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnance francouzské letecké společnosti Air France pobouřil červnový bezplatný let Carly Bruniové-Sarkozyové, manželky exprezidenta Nicolase Sarkozyho, do USA.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy s manželkou Carlou Bruniovou

Článek

Odbory poukazují na špatnou finanční situaci, kterou vedení uvádí jako důvod propouštění. Bývalá první dáma, exmodelka a zpěvačka přitom navzdory tomu letěla zadarmo první třídou z Paříže do New Yorku, kam jela představit své nové album.

Stalo se tak v rámci tradice, podle níž exprezidenti a jejich blízká rodina mohou využívat služby Air France bezplatně. Cena letenky je mezi deseti až 15 tisíci eur (260 až 390 tisíc korun).

„Těžko se něco takového přijímá, když nám líčí situaci ve firmě jako katastrofální. Už nejsme monarchie,“ řekl Leon Cremieux, mluvčí odborů. Podle něho se nabízí v době propouštění a finančních ztrát myšlenka přehodnotit tuto tradici výhod.

Aerolinie v rámci projektu Transform 2015 zmrazily mzdy a mají zrušit pět tisíc pracovních míst. Rodiny někdejších hlav státu mají kromě letů s Air France nárok na bezplatné cestování vlakem a dva řidiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám