Hlavní obsah

Obhájce Tymošenkové žádá o azyl v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský právník Serhij Vlasenko, který je advokátem vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, žádá o azyl v České republice. Oznámil to v úterý v Kyjevě politický týdeník Ukrajina s odvoláním na zdroje z advokátovy rodiny. Podle časopisu se proslýchá, že české úřady s poskytnutím azylu neoficiálně souhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Serhij Vlasenko s mluvčí Julie Tymošenkové

Článek

Šestačtyřicetiletý Vlasenko se pro azyl rozhodl v okamžiku, kdy proti němu bylo obnoveno trestní řízení, k němuž dala podnět jeho bývalá manželka Natalja Okunská. Už pět let se podle médií Okunská s Vlasenkem soudí o rozdělení majetku po rozvodu a o placení výživného. Soud původně věc odložil, ale stíhání bylo nedávno obnoveno. Vlasenkovi hrozí až tři roky vězení.

Vlasenko označuje žalobu své bývalé manželky za součást politické hry, jejímž cílem je znemožnit mu výjezd do zahraničí. Kde advokát Tymošenkové v současné době pobývá, ukrajinská média neuvádějí.

Vlasenko čelí podle listu Kyivpost od začátku tohoto roku obvinění své bývalé ženy, že ji bil, což znamená možnost trestního stíhání. Úřady ale uvedly, že hrozbu zatčení Vlasenko zveličoval, protože k tomu dochází jen u lidí, kteří se dopustili závažných trestných činů.

Poslanecký mandát mu odebrali

Letos v březnu ukrajinský nejvyšší správní soud odebral Vlasenkovi poslanecký mandát a zbavil ho imunity. Důvodem byla skutečnost, že souběžně s výkonem poslanecké funkce advokát působil jako profesionální obhájce, což ukrajinské zákony neumožňují.

Vlasenkovi v dubnu úřady potvrdily, že smí vycestovat do zahraničí.

Vlasenko stále hájí Tymošenkovou, 15. června oznámil, že plánuje pozvat na Ukrajinu německé lékaře, kteří ji ošetřovali, protože se stav bývalé premiérky zhoršuje.

Pokoušel se také zařídit, aby mohla opustit věznici a navštívit svou nemocnou matku, to ale vedení věznice 11. června zamítlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám