Hlavní obsah

Budapešť čelí rekordní hladině Dunaje, voda stále stoupá

Aktualizováno

Budapešť se potýká s rekordním stavem Dunaje. Podle starosty města Istvána Tarlóse hladina řeky v sobotu odpoledne překonala doposud rekordní hranici 8,6 metru a stále stoupá. Kulminovat by měla v pondělí. Podle premiéra Viktora Orbána půjde o "nejhorší záplavu všech dob".

BEZ KOMENTÁŘE: Budapešť čelí rekordní hladině Dunaje, voda stále stoupáVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Dunaj by podle předpovědí neměl překročit hranici devíti metrů, nicméně maximální výška se může pohybovat těsně pod touto hranicí. Navzdory hrozivým přívalům vody se podle hydrologů obyvatelé maďarské metropole zřejmě nemusejí znepokojovat.

Foto: Bea Kallos, ČTK/AP

Dunaj v centru Budapešti

Starosta Tarlós v sobotu řekl, že nejohroženější části města - Markétin ostrov a čtvrť Római na severním předměstí - jsou v bezpečí až do okamžiku, kdy by řeka překročila hranici 9,3 metru.

Foto: Ivan Vilček, Budapešť, Právo

Dolní nábřeží Dunaje je už v Budapešti pod vodou.

Situaci v Budapešti odpoledne zkomplikovala průtrž mračen s krupobitím. Část nábřeží Dunaje, která ještě nebyla pod vodou kvůli povodni, se během několika minut změnila v řeku. Kanalizace nestíhala odčerpávat velké množství vody. Nedaleko budovy ministerstva zahraničí nastoupili hasiči s čerpadly a policie odkláněla dopravu. „Tuto vodu ještě dokážeme odčerpat, ale když se sem vylije Dunaj, tak jsme v koncích,“ připustil jeden ze zasahujících hasičů.

Foto: Ivan Vilček, Budapešť, Právo

Tabule na zatopeném dolním nábřeží hlásá Pozor povodňové území.

Obyvatelé a návštěvníci maďarského hlavního města korzují u rozvodněné řeky, fotografují a točí si Dunaj na mobilní telefony. Na Náměstí Batthyányi kladou pracovníci dopravního podniku ke vchodu do stanice metra pytle s pískem. „Už jsme jich jsem uložili stovky. Musíme zabránit, aby se voda dostala do metra,“ říká jeden z mužů. Metro v této stanici nestaví už od pátku.

Město má připravené evakuační centrum

Budapešťská radnice podle agentury MTI na východě města otevřela pro případ nebezpečí evakuační centrum, které je schopno pojmout až 15 000 lidí. Provizorní ubytování je k dispozici v areálu výstaviště Hungexpo.

Foto: Sandor Ujvari, ČTK/AP

Letecký pohled maďarskou metropoli, kterou ohrožuje Dunaj

Severně od hlavního města rozlitý Dunaj odřízl od světa obce Pilismárot, Dömös a Kisoroszi. V pátek v podvečer byli evakuováni obyvatelé obce Győrújfalu, která leží severozápadně od Győru. "Hráz je zatím stabilní, ale tlak vody je velký, proto jsme se z bezpečnostních důvodů rozhodli evakuovat lidi," řekl podle medií maďarský premiér Orbán. Obec má podle dostupných informací kolem tisícovky obyvatel.

Foto: Ivan Vilček, Budapešť, Právo

Zatopené nástupiště lodí naproti budově parlamentu.

Jinde již Dunaj klesá

Proti toku řeky nad Budapeští v sobotu na některých místech začala hladina naopak klesat. V obci Rajka při hranicích se Slovenskem byla ráno hladina na výšce 5,96 metru, zatímco v pátek to bylo 6,46 metru. Policie přesto preventivně v některých obcích na břehu řeky uzavřela silnice a nechala vypnout i přívod elektřiny a plynu.

Foto: Balazs Mohai, ČTK/AP

Lidé staví hráze podél rozvodněné Dunaje

V Bratislavě evropský veletok od čtvrteční kulminace na novém rekordu 1034 centimetrů do sobotního rána klesl o metr a dopoledne dál ustupoval. Obnoven byl provoz na jedné z přístupových silnic do okrajové části Devín, kam dopravu kvůli zatopeným vozovkám od středy zajišťovala armáda s pomocí nákladních vozů.

Foto: Peter Foerster, ČTK/AP

Muž staví zábrany z písku jižně od Magdeburgu

Kritická situace není jen v Maďarsku. Velké problémy s rozvodněným Labem má i německý Magdeburg. Jen pomalu klesá vzedmutá hladina řeky Sály ve městě Halle. Do svých domovů se zato mohli začít vracet evakuovaní obyvatelé v záplavami těžce zasažených oblastech německého jihu. Domů se vraceli také lidé v bavorském pošumavském okrese Deggendorf, který sužoval rozvodněný Dunaj a jeho přítoky.

V braniborském Mühlbergu u hranic se Saskem sice hladina Labe od pátku klesla na současných 9,77 metru, tlak na tamní ochranná zařízení je ale stále ještě velmi silný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám