Hlavní obsah

Bratislava se chystá na povodňovou vlnu

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Hlavní město Slovenska Bratislava se připravuje na povodňovou vlnu, která má město zasáhnout v nejbližších hodinách. V městské části Devín postavili mobilní protipovodňové bariéry a ve městě uzavřeli Vídeňskou silnici a Tyršovo nábřeží.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněný Dunaj v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Povodňová vlna míří na Slovensko po toku Dunaje z Německa a Rakouska. [celá zpráva]

Hladina Dunaje v Bratislavě v poledne dosáhla 759 centimetrů. Od rána se zvýšila o zhruba 30 centimetrů, ve srovnání s pátkem je vyšší už o tři a půl metru. Za dosavadním maximem z roku 2002 ale zaostává o více než dva metry. Stoupá i hladina Moravy, která se u Devína vlévá do Dunaje.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Hladina Dunaje dosáhla druhého stupně povodňové aktivity.

Meteorologové ovšem očekávají, že Dunaj bude v Bratislavě stoupat i nadále. V úterý by měl pokořit hranici 8,5 metru, kulminace nastane patrně až v dalších dnech. Důvodem je situace v Rakousku a Německu. Rozvodněný Dunaj v bavorském Pasově ráno vystoupal na 12 metrů, v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy dosáhl 11 metrů. Na stejné výši byl i při ničivých záplavách v srpnu 2002. [celá zpráva]

V Devíně již voda zatopila několik sklepů a místní úřad připravuje pytle s pískem. „Pod vodou je cyklistická stezka i chodník pod hradem Devín,“ informovala starostka městské části Devín Ľubica Kolková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám