Hlavní obsah

Horské službě na Slovensku dluží turisté tisíce eur

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nepojištění turisté musí na Slovensku v případě zásahu horských záchranářů za jejich pomoc platit. Často se však stává, že turisté nezaplatí a dluhy se šplhají do tisíců eur.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ke konci loňského roku jsme evidovali pohledávky ve výši 84 tisíc eur. Průměrná výše nezaplacených faktur se pohybuje od 200 do 300 eur,“ uvedl šéf horských záchranářů Jozef Janiga. Dodal, že od českých a polských turistů se pohledávky vymáhají snadněji, horší je to s ruskými, lotyšskými a ukrajinskými turisty. Pohledávky po turistech z Izraele či z Afriky horští záchranáři ani nevymáhají, protože náklady převyšují dlužnou částku.

Horští záchranáři evidují některé nedobytné pohledávky už celá léta. Většina z nich se týká záchrany zahraničních turistů.

„Až 95 procent všech pohledávek za vykonané záchranné práce je ze zahraničí,“ cituje deník Sme Petara Lazarova z komunikačního odboru ministerstva vnitra, pod které horští záchranáři organizačně patří.

Na Slovensku nyní připravují zákon, na jehož základě Horská záchranná služba (HZS) podstoupí pohledávky státní organizaci, která je bude vymáhat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám