Hlavní obsah

V Budapešti evakuovali stovky lidí kvůli letecké pumě

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Stovky obyvatel maďarského hlavního města museli evakuovat v noci na středu kvůli nálezu 70kilogramové bomby z období druhé světové války. Agentura MTI informovala, že pyrotechnici bombu v nočních hodinách odvezli a obyvatelé se následně mohli vrátit do svých domovů.

Foto: MTI

Nalezená bomba v Budapešti

Článek

Bombu objevili dělníci pracující na stavbě nedaleko Budínského hradu. Policie okolí okamžitě uzavřela a vyzvala obyvatele okolních domů, aby se přemístili do budovy nedalekého gymnázia. Evakuace se týkala obyvatelů asi 40 domů a dvou hotelů. Celkově muselo odejít do bezpečí téměř tisíc lidí.

Foto: MTI

Nalezená bomba v Budapešti

Při osvobozování maďarského hlavního města se německé jednotky držely nejdéle právě v okolí Budínského hradu. Na hradní kopec dopadlo velké množství střel a Budínský hrad byl značně poškozen.

Základem trhavé bomby FAB-70 vyvinuté ještě před Velkou vlasteneckou válkou byl dělostřelecký granát ráže 203 mm, k němuž byl přivařený stabilizátor. Používaly ji bombardovací letouny i bitevníky Il-2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám