Hlavní obsah

V Moskvě zadrželi agenta CIA

Moskva
Aktualizováno

Americký tajný agent byl zatčen v Moskvě za pokus získat na svou stranu ruského zpravodajce, uvedla v úterý ruská média. Odhalený muž pracoval na americkém velvyslanectví v ruském hlavním městě. Zadržen byl s velkou sumou peněz, špionážními zařízeními a s napsanými instrukcemi pro ruského agenta, uvedla BBC. Rusko ho poté vyhostilo

Foto: Profimedia.cz

Americká ambasáda v Moskvě.

Článek

„Agenti kontrarozvědky FSB zadrželi člena CIA, který pracoval jako třetí tajemník amerického velvyslanectví v Moskvě,“ informovala agentura Interfax.

RIA Novosti to upřesnila: „V noci z 13. na 14. května byl orgány ruské kontrarozvědky FSB při nabídce spolupráce pro jednoho člena ruských tajných služeb zadržen člen CIA Ryan Christopher Fogle pracující pod krytím třetího tajemníka politického oddělení velvyslanectví USA v Moskvě.“

„Ve chvíli zadržení u něj bylo objeveno speciální technické vybavení, psané instrukce pro ruského občana, který byl verbován, stejně jako velké množství peněz,“ dodal Interfax. Podle RIA Novosti měl u sebe Fogle i prostředky na změnu vzhledu.

Zadržený byl předveden na útvar FSB, dodala agentura. Po provedení nezbytných úkonů byl předán do rukou představitelů amerického velvyslanectví. Ruské ministerstvo zahraničí poté označilo diplomata za "nežádoucí osobu" a uvedlo, že Fogle musí "co nejdříve" opustit Rusko. "Takové provokace v duchu studené války nepřispívají k posílení vzájemné důvěry," dodalo.

Podle ruských médií Fogle ruskému agentovi za spolupráci nabízel milión dolarů (20 miliónů korun) ročně plus zvláštní bonus za mimořádně cenné informace. Jen za rozhovor věnovaný možné budoucí spolupráci měl ruský agent dostat 100 000 dolarů. Kontakt chtěl Fogle se svým ruským spolupracovníkem udržovat prostřednictvím elektronické pošty, případně přes wi-fi spojení v některé z moskevských internetových kaváren.

Reklama

Výběr článků

Načítám