Hlavní obsah

Španěl, který chtěl upálit 53 sousedů, dostal u soudu 330 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jednasedmdesátiletý Španěl, který se v roce 2009 pokusil upálit 53 sousedů v bytovém domě, dostal ve středu ve španělské Seville u soudu trest 330 let vězení. Požár se tehdy nešířil tak rychle, jak si žhář představoval, a pouze několik lidí se zranilo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Z 330 let za mřížemi za třiapadesátinásobný pokus o vraždu si Španěl, kterého španělská média označují pouze jako Rafael, podle zákona musí odsloužit maximálně 30 let.

Vysoký trest soudce zdůvodnil tím, že útočník se jednoznačně snažil zabít co nejvíce lidí. Po celém domě rozmístil propanbutanové bomby a kanystry s benzínem, jeden byl i ve výtahové šachtě. Podle vyšetřovatelů chtěl, aby se oheň šířil co nejrychleji a lidé neměli šanci z něj uniknout.

Z výslechů vyplynulo, že žhář je paranoidní osobnost a měl pocit, že ho sousedé pomlouvají a využívají ho. Proto se jim chtěl pomstít.

Sousedské spory jsou častou rozbuškou násilných činů, řadu tragédií způsobily i v Česku. Naposledy letos v únoru vyhodil jeden z nájemníků do vzduchu panelový dům ve Frenštátě pod Radhoštěm, zemřelo při tom pět lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Frenštát rozdělil obětem výbuchu 15 miliónů

Ve Frenštátě pod Radhoštěm ve středu rozhodovali tamní zastupitelé o tom, jak rozdělí peníze, které lidé poslali na konto veřejné sbírky na pomoc lidem, kteří...

Výběr článků

Načítám