Hlavní obsah

Brusel chce zakázat pesticidy likvidující včely

Právo, aa
Brusel

Pesticidy ze skupiny neonikotinoidů se chystá na dva roky zakázat Evropská komise, protože podle některých studií stojí za katastrofálním úbytkem včel.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tři typy těchto pesticidů vyráběné koncerny Bayer a Syngenta představují podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin „vysoké riziko“ pro řadu opylovačů včetně včel. Znemožňují včelstvům vychovat příští královny a poškozují hmyzu mozek. Autoři zprávy ovšem připustili, že nedošli k jednoznačným výsledkům „kvůli nedostatku údajů“.

O užívání těchto chemikálií se podle britského listu The Guardian členské státy EU minulý měsíc nedohodly, přestože návrh opatření počítal s jejich omezením jen na plodiny, které včely opylovávají.

Podle regulí EU ale může Komise vyhlásit až dvouleté moratorium, které má zahrnout i zákaz prodeje těchto chemikálií drobným pěstitelům. Kritici jí ale vytýkají, že její moratorium nezakáže nasazení těchto pesticidů u ozimých plodin.

Neonikotinoidy jsou jedovaté pro hmyz, působí na jeho nervový systém. Jsou rozpustné ve vodě a aplikují se formou zálivky do půdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám