Hlavní obsah

U Moskvy uhořelo 38 psychiatrických pacientů, za mřížemi neměli šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Požár v psychiatrické léčebně v ruském městě Ramenskij nedaleko Moskvy si v noci na pátek vyžádal podle agentury DPA nejméně 38 mrtvých, vesměs pacientů. Podle moskevského rozhlasu zahynulo devět žen, včetně dvou ošetřovatelek, a 29 pacientů. A nejspíše jen tři lidé - zdravotní setra, pacient a jedna pacientka - se zachránili.

Foto: Reuters

Hořící budova kliniky

Článek

"V daném okamžiku víme o 36 mrtvých," uvedlo podle agentury ITAR-TASS ministerstvo vnitra, podle kterého se ze 41 lidí v léčebně podařilo evakuovat jen tři a další dva vyskočili oknem. Podle záchranářů z ministerstva pro mimořádné situace "v důsledku požáru mohlo zahynout 38 lidí." Hasiči už našli 30 těl obětí".

Šance na přežití v budově se "zvláštním režimem" - tedy se zamřížovanými okny - nebyly podle médií velké. Hořet začalo okolo druhé hodiny v noci místního času (tedy po středoevropské půlnoci), kdy všichni pacienti spali.

"Požár propukl, když spali. Někteří se pokusili utéci, ale otrávili se spalinami," řekl ITAR-TASS policejní zdroj. Potvrzují to i slova záchranářů, kteří našli osm mrtvých těl v pokojích a další čtyři u vchodu. Většina ale zahynula v postelích, protože byla pod silnými prášky. Někteří byli k lůžkům připoutáni.

Požár byl ohlášen pozdě

Za vysokým počtem obětí může být podle záchranářů pozdní ohlášení požáru. Hasiči dojeli k budově, která už celá hořela. Požární signalizace prý v léčebně řádně fungovala, ale noční ošetřovatelka se nejprve snažila plameny uhasit sama. S ohněm si však neporadila, a tak z budovy vyvedla dva svěřence.

Příčiny neštěstí se vyšetřují. Zprvu se předpokládalo, že požár mohl způsobit elektrický zkrat, ale hlavní verzí je nyní podle mluvčí vyšetřovatelů neopatrné nakládání s ohněm. Předběžně bylo stanoveno, že ohniskem požáru byla pohovka ve společenské místnosti, o čemž svědčí jak údaje získané prohlídkou místa, tak výpovědi přeživších.

Jeden ze zachráněných pacientů podle agentury Interfax řekl, že ho probudil zápach kouře, proto vyběhl z pokoje a uviděl hořet pohovku. Sdělil také, že ve čtvrtek do léčebny přivezli mladíka, který byl závislý na drogách a trpěl abstinenčními příznaky, a proto potají neustále kouřil.

Budova kliniky byla ohněm zcela zničena.

Podle šéflékaře Murata Šachova se léčili na klinice v Ramenském ležícím asi 50 kilometrů jihovýchodně od Moskvy především duševně nemocní, ale také alkoholici a narkomani.

Podle webu deníku RBK Daily nebývají požáry v psychiatrických léčebnách na ruské poměry příliš časté, ale kvůli mřížím v oknech se často vyznačují velkým počtem obětí:
V květnu 2007 kvůli vadnému teplometu vzplála léčebna ve vsi Daraganovka u Rostova, zahynuli tři lidé.
V prosinci 2006 v moskevské léčebně pro narkomany zahynulo 46 lidí, dalších 214 lidí se podařilo zachránit. Signalizace sice fungovala, ale únikové východy zůstaly zavřené. Požár způsobil žhář.
Sedm obětí na životech si vyžádal v prosinci 2005 požár v zařízení pro psychicky nemocné vězně u Moskvy.
V říjnu 2002 ve vsi Filimonovka u Moskvy v psychiatrickém internátu zahynulo šest dětí. V prosinci 1999 si požár v obdobném internátu u Petrohradu vyžádal 22 životů, v březnu téhož roku v internátu u Vologdy zahynulo 21 lidí. Později se jeden z pacientů k podpálení přiznal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám