Hlavní obsah

Francie schválila sňatky homosexuálů, první svatby od června

Paříž

Francouzský parlament v úterý definitivně schválil sňatky homosexuálů. Francie se tak stala 14. zemí, která takováto manželství povolila. První svatba by se mohla uskutečnit v červnu. Očekává se, že opozice zákon napadne u ústavní rady, ale analytici tomuto kroku nedávají naději na úspěch.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Oslavy v Paříži po schválení zákona francouzským parlamentem

Článek

Úřady do centra Paříže vyslaly zesílené policejní hlídky, na večer jsou totiž naplánovány demonstrace odpůrců zákona a manifestace těch, kteří manželství gayů a lesb podporují.

Kontroverzní zákon, který v zemi vyvolal bouřlivou debatu, homosexuálním párům vedle sňatků umožňuje také adopci dětí. Pro návrh se podle agentury AP vyslovilo 331 zákonodárců, proti bylo 225 poslanců. Hlasování bylo považováno za formalitu, neboť vláda disponuje potřebnou většinou hlasů.

Poslanci schválili návrh zákona poprvé již v únoru. Před dvěma týdny tak učinil i Senát, ale text lehce pozměnil, proto se opět vrátil ke konečnému hlasování do Národního shromáždění. Zákon měl podle dřívějších prohlášení vlády platit od července, před dnešním hlasováním ale podle AP ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová prohlásila, že první homosexuální sňatek by se mohl uskutečnit o měsíc dříve.

Předvolební slib

Prosazení zákona, který se označuje za nejvýznamnější sociální reformu ve Francii od zrušení trestu smrti v roce 1981, patřilo mezi sliby socialistického prezidenta Françoise Hollandea před jeho loňským zvolením.

Proti uzákonění sňatků homosexuálů a adopce dětí páry stejného pohlaví dlouhodobě protestuje pravicová opozice a katolická církev, ale i mnoho muslimů a evangelíků. Podle průzkumů veřejného mínění je ale těsná většina Francouzů schvaluje.

Odpůrci zákona dostali před jednáním zákonodárců několikrát do ulic měst statisíce lidí. Naposledy vyšly desetitisíce demonstrantů do ulic Paříže v neděli, další protesty se čekají i dnes. Ačkoli demonstrace byly převážně poklidné, při některých se protestující poprali s policisty. Násilnosti organizátoři akcí připisují na vrub příznivcům krajní pravice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám