Hlavní obsah

Opozice v Černé Hoře odmítá výsledky voleb hlavy státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podgorica

Černohorská opozice odmítá uznat vítězství stávajícího prezidenta Filipa Vujanoviče v nedělních prezidentských volbách. Poukazuje na podvody a žádá přepočítání hlasů ve všech volebních okrscích. Státní volební komise v pondělí oznámila, že Vujanović získal 51,21 procenta hlasů. Opoziční kandidát Miodrag Lekić dostal 48,79 procenta hlasů.

Foto: Risto Bozovic, ČTK/AP

Vítěz těsných voleb Filip Vujanović

Článek

Oficiální výsledky hlasování, kterého se zúčastnilo kolem 60 procent z více než půl miliónu registrovaných voličů, se očekávaly s velkým napětím. Již v neděli večer se totiž oba kandidáti prohlásili za vítěze.

Zástupce opozice ve státní volební komisi Dražen Medojević sdělil, že Lekičův tábor zpochybnil celé volební výsledky a požaduje přepočítání hlasů ve všech černohorských volebních okrscích. „Nemůžeme přijmout výsledky, dokud nezjistíme všechna nečestná jednání,“ prohlásil. Mezi ně patří machinace s neplatnými lístky nebo s volením prostřednictvím e-mailu.

Podle médií může být sporných zhruba 20 000 hlasovacích lístků. Neobvykle vysoké je prý i množství neplatných lístků – kolem 10 000. I tato čísla hrají velkou roli. Pro Vujanoviče hlasovalo 161 940 voličů, pro Lekiče 154 290.

Na těsném výsledku hlasování se mimo jiné podepsal bojkot sociálních demokratů, koaličního partnera Vujanovičových socialistů ve vládě. Vadilo jim, že Vujanović kandidoval na prezidentský post již potřetí.

Opozice za žádnou cenu neuzná porážku

Opoziční politik Goran Danilović trvá na tom, že boj o ceremoniální, ale vlivný post hlavy státu vyhrál Lekić. „Naše vítězství je naprosto jasné. Nikdo z nás nemá právo uznat volební podvod,“ řekl podle agentury AP.

Představitelé opozice prohlásili, že Vujanovičovo vítězství neuznají, i kdyby ho potvrdila volební komise. Černé Hoře tak hrozí politická krize, která by mohla zbrzdit malou balkánskou zemi na cestě do Evropské unie.

Lekić byl prvním společným kandidátem rozhádané opozice. Ta nynější politické vedení země obviňuje z korupce. Lekić také požadoval referendum o členství v NATO a po Alianci chtěl, aby se omluvila za 78 dní náletů na druhou Jugoslávii v roce 1999.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám