Hlavní obsah

Sovětskou bombu v Berlíně zneškodnili pyrotechnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Nález nevybuchlé stokilogramové sovětské bomby z druhé světové války na berlínském Hlavním nádraží narušil ve středu ráno německou železniční dopravu. Informovala o tom agentura DPA. Po poledni se ji podařilo zneškodnit vymontováním rozbušky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Berlíně našli nevybuchlou bombu z 2. světové válkyVideo: Reuters

 
Článek

Bomba byla objevena v úterý na křižovatce ulic Heidestraße a Lehrter Straße asi 600 metrů od nádraží. Byl vytýčen čtyřsetmetrový bezpečnostní koridor kolem místa nálezu.

Nález zkomplikoval dopravu tisícům lidí, kteří dojíždějí do práce. Na tratích kolem Berlína byl mezi 10. a 13. hodinou zastaven provoz dálkových vlaků, některé spoje byly odkloněny. V deset byl preventivně uzavřen podzemní tunel, kterým vlaky na nádraží přijíždějí ze severu.

"Cestující by měli být připraveni na zpoždění a objížďky přes velké vzdálenosti," řekl ráno mluvčí německých drah. Později dodal, že zpožděno a odkloněno bylo padesát vlaků. Podle ČTK byl zrušen i dopolední mezinárodní rychlík do České republiky. Městský S-bahn jezdil bez omezení.

V městě jsou možná tisíce nevybuchlých bomb

Zastavena byla také automobilová doprava v okolí nádraží a uzavřen byl rovněž plavební kanál mezi Berlínem a Spandau. Několik domů bylo evakuováno, evakuace se týkala 839 lidí.

"Pokud se podaří zneškodnit bombu, počítáme s tím, že odpoledne se budou moci lidé vrátit domů," uvedl už dopoledne policejní mluvčí

V Německu se nacházejí zřejmě ještě tisíce nevybuchlých bomb z války. Při výbuchu jedné z nich v roce 2010 zemřeli tři lidé, připomněla BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám