Hlavní obsah

Za masakr v belgické školce padlo doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgický soud udělil doživotní trest pro mladíka, který před čtyřmi lety v jeslích v Termonde (vlámsky Dendermonde) ubodal dvě děti a učitelku. Odsouzený už dříve uvedl, že si chtěl činem dokázat, že je schopen ve svém věku někoho zabít. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Yves Herman, Reuters

Obyvatelé uctili oběti. Archivní foto.

Článek

Klíčovou otázkou procesu byla útočníkova příčetnost. Justiční odborník mladíka označil za odpovědného z činu, nicméně obhajoba měla opačné stanovisko. Podle jejího posudku byla obžalovanému, jemuž je nyní 24 let, diagnostikována schizofrenie.

Obhajoba poukazovala na mladíkovo podivné vnímání světa a hodnotová měřítka. Během procesu přečetla jeho dopis, ve kterém zdůvodnil svůj čin touhou dokázat si, že je schopen ve svém věku někoho zabít. "Vražd je mi líto," napsal v dopise. Přesto obhajoba v závěrečné řeči řekla: "Mohu se zaručit, že tento stůl má více citů než (můj mandant)."

Před masakrem v jeslích si útočník namaloval oči na černo, zbytek tváře na bílo.

Vedle tří mrtvých si jeho řádění v lednu 2009 vyžádalo více než desítku zraněných. O týden dříve zabil také důchodkyni. Případ svého času vyvolal v Belgii velký šok. [celá zpráva]

Pachatel se k činu přiznal, popřel ale že by zavraždil ještě důchodkyni. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám