Hlavní obsah

Obvinění Klause může být "pomsta EU", tvrdí ruský web

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Na vlně lidové nespokojenosti s amnestií pro vysoce postavené úplatkáře byla sice na českého prezidenta Václava Klause podána ústavní žaloba pro velezradu, ale ve skutečnosti "není vyloučeno, že s Klausem si vyrovnávají účty nespokojenci s jeho politikou vůči Evropské unii", napsal v úterý ruský server pravda.ru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Finále více než dvacetileté Klausovy politické dráhy se zdá být pošramoceno. Člověk, který byl deset let prezidentem, pět let premiérem a čtyři roky předsedou sněmovny, zjevně počítal s tím, že odejde s vysoko vztyčenou hlavou," konstatoval komentátor.

Upozornil přitom na klady Klausovy činnosti: "prakticky ukázkové reformy při přechodu od socialismu ke kapitalismu", "pokojný a civilizovaný rozvod se Slovenskem", i to, že "na mezinárodní scéně zněl Klausův hlas hlasitěji, než by obvykle příslušelo hlavě malé země s deseti milióny obyvatel". Ale na Klausovy zásluhy nebrali jeho odpůrci zřetel, poznamenává pravda.ru.

Úder na rozloučenou

Server připouští, že příběh odstartovalo Klausovo udělení amnestie, právě v době krize a korupčních skandálů s účastí exministrů i expremiérů. To rozdmýchalo lidový hněv a umožnilo senátorům zasadit Klausovi "úder na rozloučenou".

Ale v žalobě figuruje i bod, který přesahuje domácí vyřizování účtů: Klausovi se vytýká kategorické odmítnutí podepsat dodatek k Lisabonské smlouvě ohledně eurovalu, byť je sporné, zda skutečně byl povinen jej podepsat, když Česko není součástí eurozóny a mělo by doplácet na Španěly a Řeky, kteří si nežijí hůře než Češi.

"Ale většina české politické elity byla naladěna pro přijetí podmínek EU, a tak se našel další důvod k nakopnutí odcházejícího prezidenta," podotkla pravda.ru.

"Vzniká otázka, zda to není záměr, a nikoli náhoda, že z velezrady obviňují člověka, který se v posledních letech nebál jít proti 'generální linii' v EU. Stačí si vzpomenout, že Klaus byl v roce 2009 jediný z evropských prezidentů a premiérů, který si úporně nepřál podepsat základní dokument EU, Lisabonskou smlouvu. (...) Je naprosto možné, že EU podněcovala proevropsky naladěné senátory k tomu, aby Klausovi uštědřili úder. Přece v každé době se trestali ti, kdo nekráčeli s davem, a EU není výjimkou," píše pravda.ru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám