Hlavní obsah

Eurokomisař Füle kvůli politické krizi zrušil návštěvu Makedonie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský komisař pro rozšíření Štefan Füle v pátek zrušil návštěvu Makedonie, která byla naplánovaná na příští týden. Důvodem je politická krize v zemi, která usiluje o vstup do EU. Füle novinářům sdělil, že cesta do Skopje by za nynějších okolností byla "nepatřičná".

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Füle

Článek

Füle měl příští týden ve Skopje posoudit stav makedonských reforem a jednat o zahájení přístupových rozhovorů. Návštěvu dnes ale zrušil. "Jsem zklamán, že se nepodařilo pokročit v řešení politické slepé uličky," řekl novinářům. Politická krize podle něj jen oddaluje možnost integrace Makedonie s Evropou.

Makedonskou politickou scénu už několik týdnů zmítá konflikt, který koncem loňského roku propukl mezi poslanci sociálně demokratické opozice a pravicovou vládou. Před hlasováním o rozpočtu vyvedla loni parlamentní stráž levicové poslance z jednacího sálu, protože se nevhodně chovali a prováděli obstrukce.

Rozpočet, který podle opozice obsahuje zbytečné výdaje na luxus vládních špiček, sněmovnou nakonec prošel. Sociální demokraté od té doby pokračují v protestech a práci parlamentu bojkotují.

Jednání o vstupu Makedonie do EU a Severoatlantické aliance blokuje Řecko, které nesouhlasí s názvem státu, jenž je totožný se jménem řecké provincie. Řecko ji připojilo v duchu ideologie velkého Řecka zahrnujícího i část Malé Asie a černomořského pobřeží ještě před první světovou válkou.

Atény trvají na tom, aby jeho severní soused oficiální název změnil. Bojí se případných územních nároků.

Brusel se ale obává, že izolace Makedonie by mohla ohrozit vnitropolitickou stabilitu země a chce zahájit jednání ještě před vyřešením sporů s Řeckem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám