Hlavní obsah

Roční chlapec zemřel po úrazu hlavy, staral se o něho profesionální pěstoun

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Profesionální pěstoun František (22) ze slovenského města Nové Zámky se v pronajatém bytě staral o tři bratry z dětského domova. 11měsíční Jožko koncem minulého týdne zemřel v důsledku těžkého úrazu hlavy. František nyní čelí obvinění ze zabití, za to mu hrozí devět až dvanáct let. Přesnou identitu pěstouna slovenská policie neuvedla.

Článek

František rovněž vyrůstal v pěstounské péči. Podle sousedů se o tři bratry ve věku šest, čtyři a necelý jeden rok staral příkladně. „Řádně se o děti staral. Je to pohodový, zlatý kluk,“ řekla sousedka televizi Joj.

Podle výsledků pitvy však 11měsíční Jožko nezemřel na tzv. syndrom náhlého úmrtí, ale v důsledku těžkého úrazu hlavy. Otok a krvácení do mozku způsobilo hození dítěte o zem.

Jožko plakal, protože se před tím v pokoji praštil. Pěstoun ho měl vzápětí hodit o zem, čímž mu měl způsobit zmíněná zranění.

Vedení dětského domova bylo s pěstounem v kontaktu od loňského léta. „Rodinu, v níž pěstoun vyrůstal, jsme znali velmi dobře, takže víme, v jakých podmínkách byl vychovávaný. V žádném případě to nebylo unáhlené rozhodnutí,“ obhajuje svěření tří dětí do péče profesionálního pěstouna ředitelka dětského domova Zuzana Bartovičová.

Děti navštěvoval v dětském domově od loňského srpna a byl velmi oblíbený. Ředitelka tvrdí, že mu děti byly svěřeny na základě podrobné analýzy, prošel úspěšně také psychotesty. „Tato situace nás šokovala,“ dodala ředitelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám