Hlavní obsah

Metalista během koncertu v Polsku roztrhal bibli, hrozí mu vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Odvolací soud v severopolském městě Gdaňsk v úterý zrušil osvobozující verdikt v případu zpěváka deathmetalové kapely Behemoth Adama Darského. Hudebník, známý pod pseudonymem Nergal, tak bude znovu čelit žalobě za urážku náboženského cítění kvůli tomu, že na koncertě roztrhal bibli. Informovala o tom agentura PAP.

Foto: Profimedia.cz

Adam Nergal Darski

Článek

Frontman Behemothu během koncertu v roce 2007 v gdyňském klubu Ucho roztrhal bibli a její útržky rozházel mezi návštěvníky. Fanoušci skupiny je potom spálili. Bibli Nergal označil za "knihu lží".

Za to jej zažaloval předseda Polského výboru na obranu před sektami Ryszard Nowak a několik politiků z národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost. Soud v Gdyni však předloni Darského osvobodil s tím, že se akce odehrála na uzavřeném koncertu a obrázky z ní nebyly určeny ke zveřejnění.

Proti rozsudku se žalující strana odvolala. Soud vyšší instance dal v úterý Nowakovi za pravdu a nařídil nové projednání případu. Nergal se tak bude muset znovu hájit před gdyňským soudem.

Za urážku náboženského cítění hrozí v konzervativním Polsku až dva roky vězení. Skoro 90 procent obyvatel téměř čtyřicetimiliónové země se hlásí ke katolické církvi.

Anketa

Měl by být hudebník za roztrhání bible během koncertu souzen?
Ano
14,3 %
Ne
84,4 %
Nevím
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8052 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám