Hlavní obsah

ČR podporuje vstup Srbska do EU, ujistil Nečas v Bělehradu

Právo, Naďa Adamičková (Bělehrad)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Česká republika podporuje vstup Srbska do Evropské unie. Srbského premiéra Ivicu Dačiče o tom ubezpečil při své jednodenní pracovní cestě premiér Petr Nečas (ODS). Podle něj je Česko nejen připraveno Srbsko podporovat v jeho přístupovém úsilí, ale nabídnout mu také své zkušenosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas hovoří na volebním kongresu ODS, který pokračoval 4. listopadu 2012 v Brně.

Článek

„Rozšíření Evropské unie na západní Balkán je důležité,“ prohlásil Nečas po jednání s Dačičem.

Oba premiéři hovořili také o vzájemné ekonomické spolupráci. Podle Nečase díky tradičním přátelským vztahům existuje dobrý potenciál růstu ekonomické spolupráce.

„Považujeme Srbsko za velmi perspektivního partnera,“ prohlásil český premiér, kterého na jeho cestě doprovází také ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a početná delegace zástupců českých firem. České firmy mají zájem o konkrétní projekty v oblasti energetiky a dopravní infrastruktury.

„Potenciál politické i ekonomické spolupráce mezi našimi zeměmi je velký a může navázat na tradičně dobré vztahy,“ poznamenal Nečas.

Dialog s Kosovem je klíčový, soudí Nečas

Oba premiéři se dotkli také otázky Kosova, jehož samostatnost Česko uznalo. Nečas připustil, že pro Srbsko jde o velmi citlivou záležitost. Přesto je podle něj klíčové navázání dialogu mezi Bělehradem a Prištinou. „Velmi jsem ocenil pokrok za poslední měsíce,“ uvedl Nečas s tím, že také zpráva Evropské komise je v tomto smyslu pozitivní. „Jsme si vědomi, že úspěch dialogu není jen na Srbsku. K dialogu musí být dva,“ prohlásil český premiér.

Dačič ocenil, že Česká republika byla při jednání Evropské rady jedním z největších obhájců Srbska. „Tuto podporu budeme potřebovat i příštích šest měsíců, kdy se bude rozhodovat o našem přístupu,“ poznamenal srbský premiér.

Připomněl, že Nečas je prvním premiérem, který do Bělehradu zavítal po květnových parlamentních volbách.

Nečase přijal také srbský prezident Tomislav Nikolič a předseda Národního shromáždění Srbska. V závěru své jednodenní návštěvy se český premiér zúčastnil také podnikatelského fóra v Bělehradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám