Hlavní obsah

Ruská penzistka podlehla šoku z vadně vyplněné složenky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Chyba v podobě posunuté desetinné čárky zřejmě připravila o život ruskou penzistku, kterou sousedé ve městě Pervouralsk našli ležet na podlaze se složenkou v ruce. Nejspíše právě gigantická suma za stočné a vodné přivodila ženě šok, kterému podlehla. Případ upoutal pozornost ruských celostátních médií.

Foto: Profimedia

Ruské rubly

Článek

Rychle se šířící pověsti o "zabijácké složence" úřady v uralském městě nejprve popíraly. "Podle složenky, zaplacené příbuznými penzistky, suma všech plateb za komunální služby poskytnuté v říjnu nepřevyšuje 3000 rublů (asi 1900 Kč), z čehož více než polovinu tvořila platba za topení," tvrdila oblastní prokuratura.

Vzápětí však oblastní ministerstvo energetiky připustilo, že penzistku skutečně mohla zabít částka, mylně vystavená správcovskou společností. "Zúčtovací středisko se dopustilo hrubé chyby, když desetinnou čárku posunulo na špatné místo. Ze 6,3 krychlového metru spotřebované vody udělali 63 000! To si snad mysleli, že (penzistka) má bazén?" rozhořčil se ministerský náměstek Gennadij Zverev. O potrestání účetního, který zvýšil účet 10 000krát, se prý osobně postará.

Podle serveru newsru.com nejde v Pervouralsku o jedinou složenku "s překvapením" a ani v jiných případech se desetinná čárka nevychýlila ve prospěch plátců. Do svízelné situace se dostal i čestný občan města a mnohonásobný šampión soutěží policistů a hasičů Michail Ševčuk. Dostal složenku na více než miliónovou sumu: 768 010 rublů za studenou vodu, 378 000 za teplou a ještě 153 574 rublů za další služby. Před dveřmi správcovské společnosti však narazil na tak dlouhou frontu stěžovatelů, že se ani po několika hodinách k žádnému objasnění nedobral.

Nejen na Urale, ale i jinde v Rusku jsou účty za bydlení - za sovětských dob jen symbolické - hodně citlivá otázka, a to tím spíše, že před jarními prezidentskými volbami byly ke spokojenosti voličů "zmraženy", podobně jako třeba i ceny benzínu. O to citelnější je však odložené zdražování.

Reklama

Výběr článků

Načítám