Hlavní obsah

Češka v Británii ženě sprostě vynadala a chrstla na ni maliny, zaplatí pokutu

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O kuriózní žalobě tento týden rozhodoval soud v severoanglickém Macclesfieldu. Musel totiž posoudit, zda se žena původem z Česka dopustila rasismu, když novozélandskou sousedku nazvala „blbou tlustou australskou k...“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informoval o tom The Daily Telegraph. Svědek události na policii vypověděl, že když Petra M. (31), která se do Británie provdala, potkala svou sousedku, zahrnula ji množstvím nadávek a invektiv.

„Nazvala mě blbou tlustou australskou k… Kvůli mému přízvuku mohou vzniknout nejasnosti kolem mé národnosti. Ona ale věděla, že jsem z Nového Zélandu,“ vypověděla poškozená.

„Byla jsem skutečně napadena. Řekla, že mi zabije psa. Pak na mě chrstla maliny jako nějaké dítě,“ dodala.

Obviněná incident přiznala s tím, že byla ve stresu, rasistické motivy ale odmítla. „Ano, křičela jsem na ni, s rasismem to ale nemělo nic společného,“ prohlásila.

Justice nakonec dala žalující ženě za pravdu a Petře M. za výtržnost s rasistickým podtextem vyměřila pokutu 110 liber.

Dalších 200 liber bude muset zaplatit za napadení. K tomu se ještě přičte padesátilibrová kompenzace pro poškozenou a 500 liber za soudní výlohy. Celkem ji vyvolaný incident vyjde v přepočtu na 27 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám