Hlavní obsah

Polák, který plánoval útok na parlament, byl v kontaktu s Breivikem

Krakov

Muž, který podle polské policie plánoval pumový atentát proti čelným představitelům země, byl v minulosti v kontaktu s norským masovým vrahem Andersem Behringem Breivikem. Polák figuroval na seznamu Breivikových kontaktů, oznámila v úterý prokuratura v Krakově, kde byl podezřelý zatčen.

Polák chtěl před budovou Sejmu odpálit auto se čtyřmi tunami výbušninVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Breivik zakoupil některé součásti pro své nálože přes internet v Polsku.  A polskou policii na stopu chystaného atentátu přivedlo důkladné prověřování polských kontaktů norského teroristy, který loni v srpnu v Oslu a na ostrově Utöya zabil 77 lidí.

"Podrobná analýza vedla k objevení prvních stop, které vyústily v zadržení podezřelého 9. listopadu," uvedl polský premiér Donald Tusk. Policie pracovníka zemědělské univerzity v Krakově sledovala už od konce loňského roku.

Foto: Polish Prosecutors Office/Handout , Reuters

Předměty zabavené u podezřelého

"Navrhuji zorganizovat se proti tyranii. Je čas na činy. Kdo má zájem, ať se ozve," psal například zadržený Polák a nabízel zájemcům svou e-mailovou adresu. Spolupracovníky nakonec našel.

Chtěl odpálit čtyři tuny výbušnin

Šéf krakovské prokuratury Artur Wrona na mimořádné tiskové konferenci polské kontrarozvědky označil hrozbu za skutečnou. Útočník prý provedl testovací exploze, na samotný atentát pak připravoval čtyři tuny výbušnin. [celá zpráva]

Foto: /Polish Prosecutors Office/Handout, Reuters

Zbrojní materiál nalezený u Poláka doma

Ve vazbě skončili kvůli nepovolenému držení zbraní také dva lidé, kteří s ním spolupracovali, další dva policie vyslechla. Vyšetřování Wrona označil za "velmi dynamické" a nevyloučil další zatýkání.

Reklama

Související články

Polského atentátníka udala manželka

Polskou tajnou službu ABW před 45letým Brunonem K., který chtěl odpálit čtyřtunovou nálož u budovy Sejmu, varovala jeho manželka. Zdálo se jí, že její manžel...

Výběr článků

Načítám