Hlavní obsah

Brit spáchal sebevraždu, podle otce byl pod vlivem prášků proti akné

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lék proti akné Roaccutane údajně stojí za smrtí mladého Brita Jesseho Jonese, který spáchal sebevraždu. Na souvislost s léčbou poukazují jeho rodiče, podle kterých právě tento přípravek zavinil chování 24letého mladíka a dohnal ho k sebevraždě, uvedl list Daily Mail. Výrobce léků popírá přímou souvislost mezi prášky a depresivními či sebevražednými stavy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předtím než nadaný hudebník Jesse Jones spáchal sebevraždu na útesu Swanage v hrabství Dorset na jižním pobřeží Británie, psal rodičům e-mail, který ale nedokončil: „Milá mámo a táto, Roaccutane mě asi změnil a tělo pracuje rychleji. Stěží můžu napsat svoje jméno, protože ho tolik nenávidím.“

Jeho e-mail našli uložený v konceptech. Rodiče neměli tušení, že jejich syn bral „zázračný lék“ proti akné. Kritici Roaccutanu tvrdí, že lékaři ignorují možné vedlejší účinky, které jsou s užíváním spojované. V příbalovém letáku výrobce uvádí, že podávání léku může mít za následek deprese, onemocnění střev a dokonce může vést k sebevražedným stavům.

Švýcarský výrobce Roche čelí tisíci soudních sporů

Jesse byl v osudný den venku s přáteli v městečku Swanage. Kamerový systém v centru města jej zachytil, ale co následovalo, zatím není jasné. Jeho tělo bylo nalezeno až pět dní poté, 25. února 2011.

Rodiče zahájili kampaň, která má za cíl zakázat užívání Roaccutanu. "Pořád myslíme na to, jestli jsme tomu mohli nějak předejít. Byli jsme naprosto zničení, když jsme si přečetli jeho e-mail," řekl pro list Daily Mail mladíkův otec Derek. Rodiče přiznávají, že trpěl náladami již rok, ale ironií osudu je, že právě poslední týden svého života působil neobvykle šťastně. Dostudoval, získal novou práci a měl se stěhovat do Londýna, vzpomínal otec.

V současné době čelí švýcarský výrobce Roche tisíci soudních sporů ve Spojených státech amerických. Firma přiznává, že ročně bere lék Roaccutane na 500 000 lidí, z nichž devět osob ročně spáchá sebevraždu.

Jesse trpěl akné, i když zkoušel léčbu kosmetikou a antibiotiky, proto se šel poradit s dermatologem. Ten mu předepsal Roaccutane na šest měsíců. Nicméně jeho akné se o čtyři roky později znovu začalo projevovat, a tak mu roku 2009 znovu předepsal tento lék.

Akné vzniká nadměrnou produkcí mazu, kdy se v pokožce ucpávají mazové žlázy. Kapsle Roaccutane obsahují látku isotretinoin, který snižuje přirozenou produkci tuku v pokožce. Tím pomáhá předcházet projevům akné.

Nežádoucí účinky Roaccutane na psychiku
U pacientů léčených tretinoinem byly hlášeny deprese, zhoršení deprese, úzkost, agresivní tendence, změny nálady, psychotické symptomy a velmi vzácně myšlenky na sebevraždu, pokusy o sebevraždu nebo dokonané sebevraždy (viz bod 4.8).Zvláštní péči je nutno věnovat pacientům s depresí v anamnéze. Všichni pacienti by měli být sledováni s ohledem na příznaky deprese a v případě jejich výskytu léčeni odpovídajícím způsobem. Je třeba zdůraznit, že přerušení léčby isotretinoinem nemusí být dostatečné pro zmírnění psychiatrických symptomů, následné psychiatrické nebo psychologické vyšetření proto může být nezbytné.
Zdroj: Příbalový leták Roaccutane

V dubnu roku 2010 zemřela 18letá Melissa Martin-Hughesová v Chelenhamu v hrabství Gloucestershire. Užívala Roaccutan. Trpěla depresemi a nakonec se oběsila.

Lidé neřeší nežádoucí účinky

Před dvěma a půl lety se osmadvacetiletá Angela Leeová postavila před vlak v Ilfordu ve východní části Londýna. Na rozloučenou zanechala dopis, ve kterém říká, že se po braní Roaccutanu cítí stará. Další případ sebevraždy je například z roku 1997, kdy se zabil Seamus Todd, syn britského herce Richarda Todda.

V únoru 2010 byla firma Roche nucena zaplatit více než 25 miliónů dolarů (přes 500 miliónů Kč) muži, který trpěl zánětlivým onemocněním střev poté, co užíval Roaccutane.

Podle Světové zdravotnické organizace byl lék zmiňován v 720 zprávách upozorňujících na psychiatrické problémy, z nichž 100 osob spáchalo nebo se alespoň pokusilo o sebevraždu.

„Zjistil jsem, že mnoho lidí, kteří trpí nežádoucími účinky, nevyhledává lékaře,“ domnívá se Derek.

Společnost Roche se brání tím, že neexistuje žádný přímý důkaz, který by spojoval užívání Roaccutanu s depresemi nebo sebevražednými myšlenkami, i když jsou uvedeny na příbalovém letáku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám