Hlavní obsah

Nezákonně sterilizované slovenské Romky dostanou odškodné 760 tisíc korun

Třem slovenským Romkám přiznal Evropský soud pro lidská práva za nucenou sterilizaci odškodnění téměř 30 tisíc eur (asi 760 tisíc korun). V úterý o tom informovala slovenská média. Jde už o třetí spor týkající se nezákonných sterilizací Romek, který za poslední rok Slovensko ve Štrasburku prohrálo.

Foto: Profimedia.cz

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Podle posledního verdiktu má trojice žen, která proti své vůli podstoupila sterilizaci v nemocnici v Krompachách, kromě odškodnění také nárok na náhradu soudního řízení. Evropský soud jim rovněž zaručil anonymitu.

Zmíněné Romky usilovaly před slovenskými soudy o odškodnění od roku 2003, o rok později se pak obrátily se stížností do Štrasburku. Jedné z žen přiznal soud ve Spišské Nové Vsi 1593 eur (asi 40 500 korun), což štrasburský soud označil za nepřiměřené vzhledem k charakteru porušení práv.

Bratislava letos v červnu prohrála u Evropského soudu pro lidská práva spor ohledně nezákonné sterilizace Romky, která zákrok podstoupila v roce 2001 při porodu svého druhého dítěte, aniž lékaři získali souhlas její matky, neboť rodička byla nezletilá.

Další spor prohrálo Slovensko loni na podzim. Žena se zákrokem v roce 2000 sice souhlasila, ale podle soudu nechápala jeho následky.

Reklama

Výběr článků

Načítám